Afbeelding
Foto: Djoke van Marum

Djoke van Marum tweede in categorie 60+ tijdens triatlon Olympische Afstand

Sport

HUIZEN - Djoke van Marum werd vorige week tweede in de categorie 60+ bij de Olympische Afstand van de triatlon in Veenendaal. Van Marum deed daar al eerder aan mee op de kwart, maar nu ging ze de uitdaging van een langere afstand aan.

Bij de Olympische afstand wordt er meer gezwommen dan op de kwart. Dat ging de triatlete uit Huizen uiteindelijk goed af. In totaal moest ze 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer wheelen. Dat deed Van Markum in 3 uur, 8 minuten en 25 seconden.

Zwemmen

Vanwege blauwalg was de locatie voor het zwemmen gewijzigd. “Er werd nu gezwommen in het Valleikanaal/De Grift,” vertelt Djoke van Markum. “Deze locatie was wel 800 meter verwijderd van de wisselzone.” Iedere vijf seconden mocht er een deelnemer in het water springen. “Ik werd er netjes bij geholpen. Ook kreeg ik hulp om eruit te komen.”

“Het water was flink koud met een lichte stroming, dus ik was blij met mijn wetsuit aan. Er was veel riet langs de kant en af en toe werd ik opgeschrikt door een waterlelieblad die even mijn hele gezicht bedekte. Maar ik ben de waterplanten wel gewend van het Gooimeer.”

Ondertussen verbrak Van Markum het record ‘veel te lang wisselen’, vertelt ze. “Wel 13 minuten deed ik erover om vanuit het water op de fiets te klimmen.”

Fietsen

Voor het fietsgedeelte moest de triatlete in totaal zes ronden op de Rondweg fietsen. “Er stond veel wind met fietsen. Die had je vol tegen, maar ook lekker mee. Wel fijn dat her en der toch nog wat publiek stond om aan te moedigen.”

Het wheelergedeelte bestond uit vier ronden door het park en langs de surfvijver. Het eerste rondje ging lekker, en daardoor werd Djoke een beetje overmoedig: “In de tweede ronde nam ik een scherpe bocht naar rechts vanaf een helling. Dit keer zonder af te remmen,” legt ze uit. “En voor ik het in de gaten had, vloog ik uit de bocht in het gras. Gelukkig niets bezeerd.” Een andere deelnemer hielp haar weer op weg. “Dat maakt de triatlonsport zo sportief en gaaf.”

Hindernissen

“Al snel bleek dat mijn voetenbakje naar beneden was verdraaid waardoor ik met mijn spalk eruit glipte. Dit maakte het wheelen wel wat lastiger omdat ik bang was dat ik met mijn voet op de grond zou komen. Gelukkig is dit niet gebeurd.”

“Het was een triatlon met wat hindernissen en leerpunten, maar over het algemeen ben ik tevreden. Ik heb in enorm genoten en het smaakt zeker naar meer en misschien wel een langere afstand!”

Uit de krant