Afbeelding
Foto: Manon Morelissen

Zicht op Bewegen start sportmaand met veel enthousiasme

Sport

HUIZEN - In september staat sport centraal in de gemeente Huizen. Het programma van Zicht op Bewegen werd in de eerste week van de maand al goed bezocht.

Op 18 september kan heel Huizen kennis maken met de vele sportverenigingen die in Huizen te vinden zijn. “Sporten is gezond voor iedereen, maar sporten is niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen,” schrijft Manon Merelissen, buurtsportcoach bij Zicht op Bewegen. “Stel je woont hier pas net, of je hebt vrouw en kinderen achter moeten laten en je bent gevlucht. Stel je bent 22 jaar en op je zestiende gevlucht uit jouw vaderland, spreekt nauwelijks de taal ook dan ben je vaak eenzaam. Stel je bent  om wat voor reden dan ook al jaren werkeloos, en het gaat niet goed met je. Juist voor deze doelgroepen organiseren wij vanuit de gemeente Zicht op Bewegen.”

Het kan een uitdaging zijn om in contact te komen met de doelgroepen. Daarom werkt Zicht op Bewegen samen met de gemeente. De gemeente wijst mensen op het programma, en via een consullente worden zij aangemeld. Manon neemt dan contact op met de deelnemers en kijkt naar een geschikte dag voor deelname aan de les.

“Vorige week was echt de beste week sinds wij deze lessen geven,” vertelt Manon Morelissen. “Met een opkomst waar ik stiekem heel blij en trots op ben.” Op woensdag, de eerste dag van de sportmaand, kwamen er twaalf vrouwen meedoen met een les gegeven door Linda van Sportadviesgroep. “Plezier staat tijdens de lessen van Zicht op Bewegen centraal, samen plezier maken tijden sport en spel in de bossen bij de Wolfskamer. Zo hebben we vorige week volleybal gespeeld, dit op verzoek van een van de deelneemsters. Zij zal binnenkort een proefles gaan doen bij de recreanten. Wij doen ons best om zo ook de mensen door te kunnen verwijzen naar de desbetreffende vereniging.”

Op vrijdag is er een uur gemengd sporten, onder leiding van Justin van Sportadviesgroep. “Er is tijdens de lessen veel persoonlijke aandacht tijdens het sporten. Er zijn maar weinig deelnemers die de Nederlandse taal goed beheersen, de regel is dan ook dat we zoveel mogelijk Nederlands praten,” legt Manon uit. “En dat valt soms niet mee. Afgelopen vrijdag waren er deelnemer van maar liefst zes verschillende nationaliteiten, zeven als we Nederland ook meetellen. Er was zelfs een deelnemer die nog maar drie weken in Huizen woonde.”

“Zijn buurman afkomstig uit Eritrea nam hem spontaan mee. Dat is wat wij heel graag zien! De drie tennisbanen bij de Warande waren voor anderhalf uur bezet met maar liefst tien deelnemers, een opkomst van honderd procent. Als gemeente zijn wij trots op deze deelnemers!”

Vanuit het Lokaal Sportakkoord zal er volgende maand een inspiratiesessie zijn voor kwetsbare ouderen. In die sessie laat Zicht op Bewegen zien hoe sport als middel ingezet kan worden voor kwetsbare doelgroepen - zoals dak- en thuislozen, (ex)verslaafden, vluchtelingen, en langdurig werklozen - en wat de impact hiervan is. “Hiervoor zullen wij ook de verenigingen uitnodigen hieraan deel te nemen. Om zo samen in gesprek te kunnen gaan en te kijken wat wij hierin voor elkaar kunnen betekenen,” zegt Manon. “Want (samen) sporten ontspant, zorgt ervoor dat je even je de nare gedachte misschien wel vergeet  en dat je plezier zult beleven.”

Voor vragen of meer informatie kan contact worden opgenomen met Manon Morelissen via manon@sportadviesgroep.nl of www.huizen.nl/beweegloket.

Uit de krant