Afbeelding
Foto: Bibliotheek hlb

Cursus Veilig Online bij de bibliotheek

Algemeen

HUIZEN - De bibliotheek organiseert twee keer een cursus Veilig Online. De eerste is dinsdag 5 en 12 oktober van 10.00 tot 12.00 uur en de tweede donderdag 4 en 11 november van 13.00 tot 15.00 uur.

In de gratis cursus Veilig Online leren deelnemers waar ze op moeten letten als het gaat om privacy.

Privacy
Bij het gebruik van (sociale) media speelt privacy een belangrijke rol. Wanneer iets eenmaal online staat, heb je nauwelijks controle over die informatie. Dat kan jaren later nog vervelende gevolgen hebben.

Wie kan jouw gegevens zien en wat mag diegene van jou weten? Hoe wordt jouw privacy beschermd en wat kun je zelf doen?

Bespieding
Privacy betekent dat je dingen kunt doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Privacy schermt je af van bespieding en beïnvloeding. Je zou kunnen zeggen, dat is het recht om met rust gelaten te worden.

Privacy betekent dus ook: Zelf bepalen wie welke informatie over jou krijgt en het recht om vertrouwelijk te communiceren. Bij het gebruik van digitale media moet je als gebruiker altijd stilstaan bij de vraag: wie kan deze informatie zien en wat mag diegene van mij weten?

Praktische oefeningen
Aan de hand van praktische oefeningen worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: de beveiliging van je apparaten, het kiezen van een sterk wachtwoord, wat veilige webwinkels zijn en het herkennen van onveilige links en internetverbindingen.

In de tweede les is er aandacht voor vragen. Wie de cursus heeft gevolgd weet waar op gelet moet worden als er online boodschappen worden gedaan en geld overmaakt.

Thuisopdrachten
Voor de thuisopdrachten van de cursus hebben de deelnemers een computer, laptop of tablet nodig. Ze kunnen een eigen laptop meebrengen of er een van de bibliotheek gebruiken tijdens de cursus.

De cursus richt zich op iedereen die al aardig vertrouwd is met het werken op een computer, laptop of tablet. 

Reserveren voor de cursussen kan via www.bibliotheekhlb.nl/actueel/agenda.html of telefonisch op 035-525710.

Uit de krant