Een werk van Beatrix Frederiks.
Een werk van Beatrix Frederiks. Foto: AtelierRoute Huizen

Deuren wagenwijd open bij 25 jaar AtelierRoute Huizen

Cultureel

HUIZEN - AtelierRoute Huizen viert dit jaar een jubileum: Voor de 25ste keer zetten kunstenaars hun deuren wagenwijd open zodat iedereen kennis kan maken met hun nieuwste werk. Het feestje op zaterdag 9 en zondag 10 oktober wordt omlijst met bijzondere activiteiten.

Met een speciale actie willen de kunstenaars hun werk extra onder de aandacht te brengen. Er staan in de ateliers bijna 150 kunstwerken klaar die bij bezoekers gaan ‘logeren’.

“Dan kunnen mensen thuis, in hun eigen huiskamer, hun hal of hun slaapkamer, een maand lang gratis van ons werk genieten,” stelt atelierroutevoorzitter Michiel Linders.

Benieuwd
“We zijn heel benieuwd of mensen anders naar een werk gaan kijken als ze het in huis hebben - of ze bijvoorbeeld meer gaan zien. En we horen ook graag hoe er door huisgenoten, familie of vrienden wordt gereageerd op de logeerkunst.”

De ‘logeerkunstwerken’ zijn in het tweede weekend van oktober te zien in de ateliers. Ze staan ook op de website atelierroutehuizen.nl.

Gereserveerd
Door op een kunstwerk te klikken, wordt er meer informatie zichtbaar en er verschijnt een button waarmee automatisch een mail wordt gemaakt waarmee het kunstwerk kan worden ‘gereserveerd’.

Zijn er meer geïnteresseerden voor een bepaald werk, dan wordt er eerlijk geloot wie het werk te logeren krijgt. Er is keus genoeg, in alle kleuren, maten en afmetingen.

Inrichten
De schilders, tekenaars, keramisten, fotografen, sieradenmakers en beeldhouwers zijn nu allemaal bezig met het inrichten van hun atelier of expositieruimte. Sommigen zijn nog druk met hun laatste kunstwerk.

Vaste bezoekers weten het: regelmatig is de verf nog nat als het werk tijdens de atelierroute voor het eerst wordt tentoongesteld.

Jong Talent
Ook tijdens het jubileumjaar geven de kunstenaars ruimte aan Jong Talent. In bijna alle ateliers is werk te zien van leerlingen van de Huizermaat en het Erfgooiers College.

“Die veelzijdige creativiteit blijft normaal gesproken verborgen in de klaslokalen en op de gangen van de scholen,” aldus Michiel Linders.

Verfrissend
Het werk van de jongeren noemt hij verrassend, verfrissend en uitdagend. “De leerlingen kunnen ook aankloppen bij atelierroutekunstenaars als ze bijvoorbeeld nadenken over een vervolgopleiding in een creatieve richting.”

Iedereen die een of meer ateliers bezoekt maakt kans op een waardebon van 200 euro waarmee kunst kan worden aangekocht. In alle ateliers liggen bonnen die bezoekers kunnen invullen. Extra prijs, bij elke kunstenaar: milieuvriendelijke katoenen schoudertassen met opdruk.

Overzichtstentoonstelling
In de bibliotheek is een overzichtsexpositie met het brede aanbod van de 39 deelnemende kunstenaars. Vanaf zaterdag 2 oktober kan iedereen daar een selectie maken welke ateliers te bezoeken. Er is een uitgebreide folder met alle gegevens en een plattegrond beschikbaar.

De overzichtsexpositie kan ook dienen als startpunt in het atelierrouteweekend van 9 en 10 oktober. De bibliotheek is op die zaterdag en zondag - net als alle ateliers - open van 11.00 tot 17.00 uur.

Huizer Museum
AtelierRoute Huizen sluit het jubileum rond de jaarwisseling feestelijk af met een tentoonstelling in het Huizer Museum. De kunstenaars delen al kwart eeuw hun passie, hun fantasie. Ze brengen beeldende kunst op een toegankelijke manier dichterbij.

Ze kiezen allemaal voor een eigen ‘taal’, voor eigen vormen en technieken. ‘Uitbundig, kleurrijk, grensverleggend, ingetogen en gastvrij’, dat is het motto voor deze tentoonstelling doe van van 15 december 2021 tot 29 januari 2022 te zien is.

Uit de krant