Nikki Jacobs en haar band.
Nikki Jacobs en haar band. Foto: St. Kunst en Cultuur Huizen

Enige lezing Roxane van Iperen over nieuwe boek in bomvol Kunstcafé Huizen

Cultureel

HUIZEN - De Stichting Kunst en Cultuur Huizen kon na ruim anderhalf jaar lamgeslagen te zijn, afgelopen woensdag weer zijn eerste Kunstcafé Huizen geven in De Boerderij. De zaal was uitverkocht voor de eerste en enige lezing die Roxane van Iperen geeft over haar nieuwe boek.

“De avond was indrukwekkend”, meldt de stichting. “Indrukwekkend omdat de schrijfster van onder meer het boek ’t Hooge Nest, Roxane van Iperen, kwam vertellen over het vervolg Brieven aan ’t Hooge Nest.”

Unieke primeur
“Bijzonder ook, omdat Roxane voor een overvolle Boerderij meteen met de deur in huis viel. ‘Dit is de eerste en de laatste lezing over mijn nieuwe boek’. Daardoor kreeg het Kunstcafé in Huizen de unieke primeur van een diepgravende imposante uitleg van de schrijfster zelf over het hoe en waarom van dit ontroerende boek.”

Nadat elke bezoeker door Boerderijmanager Klaasje Aaten op de QR-code was gecontroleerd en plaats had genomen in de zaal, introduceerde gespreksleider Thom Schuitemaker de bijzondere gast. Haar boek ’t Hooge Nest heeft inmiddels wereldwijde bekendheid en staat zelfs als nummer twee op de bestsellerslijst in de Verenigde Staten.

Briefschrijvers
Honderden briefschrijvers uit alle delen van de wereld reageerden op ’t Hooge Nest, meest nazaten van de industriematig uitgeroeide miljoenen joden. Niet alle brieven zijn natuurlijk in het nieuwe boek gekomen. De selectie hiervan is een heidens karwei geweest.

“De brieven hebben Roxane diep geraakt, zo bleek uit haar betoog. Veel daarvan heeft ze opgeslagen in haar hoofd en ze kan ze woordelijk citeren.”

Weerstand
Aanvankelijk heeft Roxane van Iperen even getwijfeld of er wel een vervolg op ’t Hooge Nest zou moeten komen. Het idee van voortborduren op het succes van ’t Hooge Nest riep weerstand bij haar op. Maar na het lezen van de talloze brieven kwam zij tot de conclusie dat zwijgen geen optie mocht zijn. 

“In heldere bewoordingen schetste zij het duivelse systeem waarmee alle menselijke waardigheid de joodse gevangenen eerst werd afgenomen alvorens zij werden vermoord in de vernietigingskampen.”

Ontmenselijking
“De systematische ontmenselijking en de ultieme vernedering lijken onbeschrijflijk, maar kunnen en moeten wel degelijk worden beschreven. Vanuit die overtuiging heeft Roxane dit boek met de grootste zorg samengesteld. Ademloos, je kon een speld horen vallen, luisterde het aandachtige en in een aantal gevallen persoonlijk bij het onderwerp betrokken publiek naar Roxanes uitleg.”

In de pauze en na afloop van het programma vond Brieven aan ’t Hooge Nest, waarvan Boekhandel Flevo een stapel had meegebracht, veel aftrek. Roxane van Iperen signeerde de gekochte boeken.

Niki Jacobs en band
Passend in het hoofdthema van dit eerste Kunstcafé had de Stichting Kunst en Cultuur de zangeres en gitariste Niki Jacobs met haar band gecontracteerd. Zij wordt gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied.

“Niki presenteerde een programma van zeer hoog gehalte en had zich omringd met geweldige musici van wie iedereen ook solist was in het ensemble. Een verrassing was de trompettist Ruud Breuls, die tegenwoordig een vaste baan heeft in de beroemde Duitse WDR Big Band, nadat hij eerst in het Metropole Orkest solist was.”

Samenzang
“Indrukwekkend was de samenzang tussen Niki Jacobs en de violist Ro Krauss, een multi-instrumentalist die gespeeld heeft met onder andere Janine Jansen en Carel Kraayenhof.”

“Jiddische muziek is vaak melancholiek en emotioneel geladen, maar kan ook heel ritmisch en vrolijk zijn. In ieder geval was het optreden van Niki en haar band heel meeslepend en viel haar een langdurig applaus ten deel, wat weer leidde tot een toegift.”

Roxane van Iperen en Thom Schuitemaker. Foto: St. Kunst en Cultuur Huizen

Uit de krant