Een afbeelding van het gebouw dat de goedkeuring van de welstandscommissie zou hebben gekregen.
Een afbeelding van het gebouw dat de goedkeuring van de welstandscommissie zou hebben gekregen. Foto: Slot Architectuur

Vrienden van het Gooi zoekt dakhelling in nieuw ontwerp Driftweg

Buurt / wijk

HUIZEN - De welstandscommissie van de gemeente Gooise Meren zou volgens Stichting Vrienden van het Gooi (VVG) recent een nieuw ontwerp van hoogbouw aan de Driftweg in Naarden in grote lijnen goedgekeurd hebben.

“De gemeente Gooise Meren heeft aangegeven dat op deze plek volgens het bestemmingsplan een gebouw mag worden neergezet met een oppervlakte van 35 x 25 meter, een goothoogte van 6 meter 50 en een dakhelling tussen de 30 en 60 graden”, aldus de stichting.

Nokhoogte
“Door het ontbreken van een voorgeschreven nokhoogte zou hoogbouw zijn toegestaan. De meningen of dit een juiste interpretatie is en of dit ontwerp met een hoogte van 36 meter aan deze eis voldoet zijn verdeeld.”

“Bij een dakhelling hoort allereerst een dak”, betoogt Vrienden van het Gooi. “De ‘dikke Van Dale’ geeft als definitie: de bovenafsluiting van een gebouw. In dit ontwerp zijn de acht bovenste verdiepingen de bovenafsluiting van een gebouw, dat bestaat uit de onderste drie bouwlagen.”

Hellende gevel
“Het middendeel aan de lange zijde van het gebouw bestaat uit een hellende gevel, al is dat door de balkons niet goed te zien. Is hier wel sprake een dak of een dakhelling zoals het bestemmingsplan dat bedoelt”, vraagt de stichting zich af.

Vrienden van het Gooi hebben uitgezocht dat er op deze plek plaats is voor een groot landhuis, met een dak in klassieke zin en hebben aangekondigd bezwaar aan te tekenen zodra voor dit gebouw in deze vorm een omgevingsvergunning wordt afgegeven. Zij werken daarbij nauw samen met de Stichting Naardereng.

Argumenten
“Daarbij zullen er nog wel meer argumenten op tafel komen. Is er een beperking in volume? Hoe zichtbaar is het gebouw vanaf de Driftweg, vooral als er geen blad aan de bomen zit? Past het aantal woningen buiten bebouwd gebied? Is het geen aantasting van de natuur in dit beschermde deel van de Naarder Eng? Wordt vervolgd”, laat Vrienden van het Gooi weten.

Meer informatie over het gebouw dat eventueel aan de Driftweg komt en bijbehorende documenten ter onderbouwing van het bezwaar van de Vrienden van het Gooi zijn in te zien op de website www.vriendenvanhetgooi.nl.

Uit de krant