Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Gesprekken voeren met moskeeën heeft prioriteit voor Hilversum, Huizen en Gooise Meren

do 21 okt 2021, 15:58 Algemeen 0 keer gelezen

HUIZEN - Voorlopig is het voor de buitenwereld wachten op meer antwoorden van Hilversum, Huizen en Gooise Meren waarom zij NTA hebben ingehuurd om netwerken binnen de islamitische gemeenschappen in kaart te brengen. Nu is het grootste belang te spreken met de vertegenwoordigers van de moskeeën in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek.

Dinsdag kwamen de drie Gooise gemeenten plots met een verklaring naar buiten. Ja, ze hebben bureau NTA ingehuurd om netwerken in beeld te kunnen brengen en nee, bij dat onderzoek is in deze regio niets gebeurd dat het daglicht niet zou kunnen verdragen.

Hilversum, Huizen en Gooise Meren verklaren dat alles op een verantwoorde manier is verlopen en ontkennen dat er sprake zou zijn van heimelijke bezoeken aan moskeeën. 

Meer vragen
De persverklaring moet volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum gezien worden als een antwoord op eerste vragen uit de samenleving. Hoewel deze tot nog veel meer vragen leidde, onder meer van deze krant, is het voorlopig wachten op nieuwe antwoorden.

Medio volgende week komen de gemeenten met ‘een actueel beeld’ naar buiten aan de drie gemeenteraden. “Wij nemen deze onwenselijke situatie heel hoog op”, aldus de drie in een korte reactie. “Daarvoor willen wij eerst gesprekken voeren met de moskeeën in onze regio. Dit heeft prioriteit.”

Geheime bezoeken
Aanleiding voor de drie gemeenten om een verklaring op te stellen is het NRC-artikel van afgelopen vrijdag waarin duidelijk wordt dat gemeenten al jarenlang een bureau inhuren om netwerken binnen islamitische gemeenschappen in beeld te krijgen, maar dat geheime bezoeken aan moskeeën onderdeel waren van het onderzoek.

Een aantal Gooise moskeeën en instanties, waaronder de Stichting Moskee An-Nasr Huizen, liet maandag weten hierdoor geschokt te zijn. Grote bezorgdheid over deze undercoveronderzoeken werd uitgesproken. Tevens gaven zij direct aan te willen weten of ook in hun gebedshuizen geheime bezoeken zijn gepleegd door medewerkers van NTA.

Uit de krant