Afbeelding

Jeugd regeert Open Goois Kampioenschap 2021 schaken

Sport

HUIZEN - Jeugd regeerde het Open Goois Schaakkampioenschap dat afgelopen zaterdag 23 oktober werd gehouden door De Gooise Schaakvereniging uit Huizen en Schaakvereniging Het Dikke Torentjes uit Eemnes. De winst in de sterkste poule werd echter door een Belg mee naar huis genomen.

Na een succesvolle eerste editie in 2019 in De Krachtcentrale in Huizen was het toernooi deze keer in dorpshuis Blaercom in Blaricum. Bijzonder was deze keer dat meer dan de helft van de deelnemers onder de 20 jaar was.

Was in 2019 de Nederlands kampioen Ansh Jakhari bij de jeugd tot en met 10 jaar aanwezig. Dit jaar was Daniël Nijhuis aanwezig en hij is de huidige Nederlands kampioen in 2021 die leeftijdsklasse.

Drie poules
In drie poules konden de spelers hun krachten gemeten. De A-poule was het sterkst bezet, daarna poule B en C. Er waren kleine geldprijsjes, maar de sterkste speler die in het Gooi woont en randgemeentes mocht na afloop de wisseltrofee ‘De Gooische Moordenaar’ mee naar huis nemen.

Een prachtig kunstwerk gemaakt door wijlen Danny Tupang gebaseerd op de Gooische Stroomtram van weleer die begin 20e eeuw denderend door het Gooi maar liefst 117 levens heeft geëist. Huizer Henk van der Poel was in 2019 de winnaar en was er deze keer niet bij.

C-poule
In de C-poule won de jonge Mehmet Keskin (11) met 5,5 uit 7 gevolgd door Nils Platenburg en Joel Groenewoud; beiden met 5 punten, waarbij het onderling resultaat meetelde. Lange tijd stond de jonge Thera Woldhuis aan kop maar zij werd uiteindelijk 4e in deze poule.

De B-poule werd een strijd tussen Gooise routiniers die beslist werd door Patrick Kreuning met 5 uit 7. Cees Jan den Haan werd 2e met 4,5 punt gevolgd door Marc Norden met eveneens 4,5 punt.

Wisseltrofee
In poule A lieten jeugdtalenten Marnik Woldhuis en Daniel Nijhuis zich gelden en moesten sterke oudere schakers het onderspit delven. De ervaren Jimmy Geboers uit Lommel (België) werd de winnaar met 6 punten uit 7 wedstrijden en Daniël Nijhuis werd 2e met maar een half punt minder. Erik Fanin werd 3e. Omdat Daniël uit Hilversum komt was de wisseltrofee voor hem.

In de drie poules was het mooie mix van (huis)schakers, sterke clubspelers, jonge talenten en oudere routiniers die elkaar de loef wilde afsteken. “Een geweldig leuk en prachtig toernooi was het, waarin ook vele schaakverenigingen deelnamen. We kijken alweer uit naar de 3e editie die in oktober 2022”, aldus de schaakverenigingen.

Uit de krant