Hoe je een sterk wachtwoord kiest is ook onderdeel van de cursus.
Hoe je een sterk wachtwoord kiest is ook onderdeel van de cursus. Foto: Pixabay

Cursus Veilig online bij bibliotheek

Algemeen

HUIZEN - De bibliotheek aan Plein 2000 nummer 1 verzorgt een cursus Veilig Online. Deze cursus is gratis en bestaat uit twee bijeenkomsten op 4 en 11 november.

“We gaan erg makkelijk om met onze privacy online. Is dat verstandig? Leer in de gratis cursus Veilig Online waar je op moet letten als het gaat om privacy”, laat de bibliotheek weten.

Bij het gebruik van (sociale) media speelt privacy een belangrijke rol. Wanneer iets eenmaal online staat, heb je nauwelijks controle over die informatie. Dat kan jaren later nog vervelende gevolgen hebben. Wie kan jouw gegevens zien en wat mag diegene van jou weten? Hoe wordt jouw privacy beschermd en wat kun je zelf doen?”

Privacy
“Maar wat is privacy? Privacy betekent dat je dingen kunt doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Privacy schermt je af van bespieding en beïnvloeding. Je zou kunnen zeggen, dat is het recht om met rust gelaten te worden.”

“Privacy betekent dus ook: zelf bepalen wie welke informatie over jou krijgt en het recht om vertrouwelijk te communiceren. Bij het gebruik van digitale media moet je als gebruiker altijd stilstaan bij de vraag: wie kan deze informatie zien en wat mag diegene van mij weten?”

Beveiliging
Aan de hand van praktische oefeningen worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: de beveiliging van apparaten, het kiezen van een sterk wachtwoord, wat veilige webwinkels zijn en het herkennen van onveilige links en internetverbindingen. In de tweede les is er aandacht voor vragen.

Wie de cursus heeft gevolgd, weet waar op gelet moet worden als er online boodschappen worden gedaan en geld overmaakt. Voor de thuisopdrachten van de cursus heb cursisten een computer, laptop of tablet nodig. Zij kunnen de een eigen laptop meebrengen of er een van de bibliotheek gebruiken tijdens de cursus.

Aanmelden
De cursus richt zich op iedereen die al aardig vertrouwd is met het werken op een computer, laptop of tablet. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.bibliotheekhlb.nlDe lessen vinden plaats op donderdag 4 november van 13.00 tot 15.00 uur en donderdag 11 november van 13.00 tot 14.00 uur.

Uit de krant