Diverse ruiten sneuvelden bij de Kostmand.
Diverse ruiten sneuvelden bij de Kostmand. Foto: Inter Visual Studio / Casper Bunschoten
foto’s

Vernielingen in Kostmand en Kerkstraat ondanks rustige jaarwisseling

Algemeen

HUIZEN - De jaarwisseling 2021-2022 in Huizen is rustig verlopen laat de gemeente weten. Schade aan particuliere en gemeentelijke eigendommen is er wel.

In en rondom winkelcentrum Kostmand zijn vernielingen aangericht. Daar is een bushokje gesneuveld, zijn brievenbussen in een appartementencomplex gesloopt en stoeptegels gebruikt om ramen in te gooien. Ook werd een putdeksel gesloopt.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Een bushokje bij de Kostmand moest het ook ontgelden. Foto: Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

Kerkstraat
Op Facebook zijn diverse meldingen te vinden van een groep fietsers die vernielingen aanrichten op de Kerkstraat. Zo zijn onder andere bloembakken omgegooid bij Bakker Bart, werd een voorruit ingegooid en spiegels van auto’s vernield.

(tekst gaat verder na de foto)


Spiegels zijn vernield en de inhoud van bloempotten liggen op het dak op een auto bij de Kerkstraat. Foto: Facebook

De gemeente had zich vooraf intensief voorbereid in samenwerking met de politie, gemeentelijke boa’s en ingehuurde beveiliging, jongerenwerkers van Versa Welzijn, winkeliers, buurtpreventievereniging Holleblok en bewoners.

Schade beperken
Het doel van de gemeente was en is om de schade te beperken tot 0. “Dat blijft een ambitieuze doelstelling, maar we gaan de goede kant op”, laat burgemeester Niek Meijer weten.

“Volgens onze boa’s en de ingehuurde beveiliging was het een van de rustigste nieuwjaarsnachten van de afgelopen jaren en ik hoor dat ook van de brandweer.”

Uitlaatklep
“Dat had door de coronamaatregelen ook anders kunnen lopen, want deze tijd met veel beperkingen is voor jongeren al moeilijk genoeg. Een uitlaatklep kan dan zo’n jaarwisseling zijn.”

“Gelukkig was dat niet het geval. Maar dat neemt niet weg dat er op enkele plekken toch vernielingen zijn aangericht. Daarom alsnog mijn oproep aan gedupeerden om aangifte te doen. En als mensen iets gezien hebben dat politie en/of ons verder kan helpen, meld het ons!”

Schades en incidenten 
Het totale schadebedrag aan gemeentelijke eigendommen wordt op dit moment geïnventariseerd en is mogelijk lager dan vorig jaar. Het aantal gemeentelijke eigendommen dat is beschadigd, is deze jaarwisseling minder dan vorig jaar.

Er zijn, voor zover nu bekend, drie vuilnisbakken en twee putdeksels vernield. Er is op diverse plaatsen wat brandschade aan het wegdek en de bermen. Schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen is er niet. Daarnaast is er ook geen schade bij de sportaccommodaties.

Politie
Burgemeester Niek Meijer: ”De politie was de hele nacht nadrukkelijk in onze gemeente aanwezig en naast onze boa’s hadden wij tot 05.00 uur voortdurend beveiliging rondrijden die wij hadden ingehuurd.”

“Zo werd alles snel geconstateerd en kon er direct actie worden ondernomen, zoals bijvoorbeeld die put bij de Kostmand tijdelijk dichten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Vuurwerk boven het Vierde Kwadrant. Casper Bunschoten

Vuurwerk
Ondanks het vuurwerkverbod werd er toch vuurwerk afgestoken. Niek Meijer: “Het was zelfs meer dan vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod was. En niet alleen tijdens de jaarwisseling, ook daarvoor werd er vuurwerkoverlast ervaren en gemeld.”

Leo Mei legde in een filmpje vuurwerk in Huizen vast:


Uit de krant