Op verschillende manieren leren basisscholieren over het verkeer, zoals hier via Streetwise.
Op verschillende manieren leren basisscholieren over het verkeer, zoals hier via Streetwise. Foto: Bob Awick

Doctor Maria Montessorischool in de race voor een ANWB-verkeersplein

Algemeen

HUIZEN - De Dr. Maria Montessorischool is een van de 27 scholen in de provincie Noord-Holland die meedoet aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op zo’n verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. 

Het blijkt dat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. De ANWB houdt dit jaar met die reden opnieuw deze wedstrijd.

Stemmen
Iedereen kan een stem uitbrengen op een school. De school met in verhouding de meeste stemmen, krijgt in september een verkeersplein cadeau. Stemmen kan tot 25 mei via static.flowapp.nl/anwb/fonds.

De Dr. Maria Montessorischool ligt in een woonwijk met beperkte parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s. Er is een kiss-and-ridestrook waar drie auto’s kunnen stoppen. ‘s Ochtends is het vaak druk en rommelig vanwege de grote hoeveelheid verkeer in de straat. 

Ingewikkelde punten
De straat is redelijk smal en dat maakt de situatie snel onoverzichtelijk. De woonwijk heeft meerdere oversteek- en kruispunten. Ouders vinden die punten ingewikkeld voor hun kinderen.

Het merendeel van de leerlingen wordt daarom met de auto naar school gebracht. De leerlingen wonen in Huizen, dus zouden ze in principe (zelfstandig) op de fiets naar school kunnen komen. Oefenen op een verkeersplein kan de leerlingen meer kennis, vaardigheid en zekerheid in het verkeer opleveren. 

Streetwise
“De school maakt al jaren gebruik van het verkeersprogramma Streetwise en biedt haar leerlingen verkeerslessen aan, zoals de dodehoekles. Leerlingen van onze school zouden tijdens de bewegend leren les, fysiek het verkeersplein op kunnen gaan”, aldus directeur Ryanne Acket.

“We zijn een voorstander van ervaringsgericht leren en leren in de praktijk. Zeker als het om verkeer gaat, is het fysiek maken van kilometers het meest effectief. De hogere groepen kunnen hun verkeerslessen ook deels fysiek volgen. Ze kunnen met de lesboekjes naar buiten en letterlijk de gevraagde situaties uitzetten.”

Veilige oefenen
Het voornaamste doel van een ANWB-verkeersplein is dat kinderen veilig kunnen oefenen met onder andere oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.

Uit de krant