De Oude Kerk is een rijksmonument.
De Oude Kerk is een rijksmonument. Foto: Bob Awick

Provincie geeft vijf miljoen euro subsidie voor restauratie rijksmonumenten

Algemeen

REGIO - Opnieuw wordt er dit jaar vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van rijksmonumenten in Noord-Holland. De subsidieregeling is bedoeld voor rijksmonumenten als kerken, molens, boerderijen en buitenplaatsen.

Restauraties in combinatie met verduurzamingsmaatregelen komen eerder in aanmerking voor deze subsidie. Eigenaren kunnen vanaf 30 mei tot en met 1 augustus, 17.00 uur subsidie aanvragen. Meer informatie staat vanaf eind mei op www.noord-holland.nl (kijk bij digitaal loket).

Niet als woonhuis 
De subsidiegelden zijn bedoeld voor sobere en doelmatige restauratie. De komende jaren richt de provincie zich met name op religieus en agrarisch erfgoed, uitgebreid met buitenplaatsen en landgoederen. De monumenten dienen niet als woonhuis te zijn gebouwd en moeten voor het publiek toegankelijk zijn.

De provincie Noord-Holland wil rijksmonumenten behouden en toegankelijk maken voor het publiek. Zij verdeelt de subsidiegelden die door rijk en provincie beschikbaar worden gesteld. Veel eigenaren van monumenten willen hun pand in goede conditie houden of willen het een nieuwe functie geven. 

Veertig gehonoreerd
De afgelopen jaren heeft de provincie met deze subsidie honderden eigenaren geholpen om snel te kunnen starten met een restauratie. Per jaar worden gemiddeld veertig restauraties gehonoreerd.

Uit de krant