Technasium , Huizermaat
Technasium , Huizermaat Foto: Bob Awick

Vernieuwde Technasiumafdeling Huizermaat feestelijk geopend

Algemeen

HUIZEN - De geheel vernieuwde Technasiumafdeling op Huizermaat is na maanden van breken, bouwen en verbouwen eindelijk klaar voor gebruik. De feestelijke opening vond woensdagmiddag 25 januari plaats.

“We zijn heel blij dat de verbouwing klaar is voor de Open Dag op zaterdag 28 januari”, zei Tanja de Ruijter, rector van Huizermaat in haar welkomstwoord. 

“De verbouwing startte voor de zomervakantie en er is heel hard gewerkt. We vinden het enorm knap dat de school gewoon kon doordraaien tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Dit vraagt van beide kanten om flexibiliteit en we zijn heel trots dat dit zo goed gelukt is.”

Onder de indruk
Onder toeziend oog van burgemeester Niek Meijer, ouders, leerlingen en docenten opende wethouder Roland Boom samen met Milan uit 2vwo de vernieuwde Technasiumafdeling. 

Daarbij benadrukte de wethouder onder de indruk te zijn van deze manier van onderwijs verzorgen. “Wat fijn dat er hier zoveel ruimte is voor onderwijs waarbij Talentontwikkeling centraal staat.”

Splinternieuwe afdeling
Leerlingen van Huizermaat krijgen vanaf volgende week les in de splinternieuwe afdeling waar het Technasiumonderwijs ten volle tot bloei kan komen.

Het lokaal is voorzien van computers, werkbanken, 3D-printers en allerlei andere apparatuur om het bèta-onderwijs, waar steeds meer vraag naar is in de huidige samenleving, mogelijk te maken.

Ontwikkelen
Leerlingen die Technasiumonderwijs volgen, worden opgeleid voor de toekomst waarin duurzaamheid, robotica en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol gaan spelen. 

Huizermaat wil haar leerlingen met het Technasiumonderwijs graag de mogelijkheid geven om zich op die gebieden nog verder te ontwikkelen.


Het Technasium - Foto: Bob Awick

Duurzaamheid
Het kernvak van het Technasium is Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Leerlingen werken aan opdrachten van bedrijven of organisaties die op zoek zijn naar een oplossing voor een bestaand technisch of technologisch probleem .

Ze werken projectmatig aan een opdracht door onderzoek te doen naar dat probleem om vervolgens met elkaar te werken aan een oplossing met een focus op duurzaamheid. 

Opdrachtgevers
Zwembad Sijsjesberg, Dr. Maria Montessorischool, Beeld en Geluid en Gemeente Huizen zijn voorbeelden van opdrachtgevers die recent de samenwerking met Huizermaat zijn gestart of hebben afgerond. 

Docent Daniel Bonder (technator): “Leerlingen leren hóe ze een project aan kunnen pakken en hebben daarbij vaak een verrassende invalshoek en daarmee ook verrassende oplossingen.”

Uit de krant