De burgemeesters van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.
De burgemeesters van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.

Gemeenten pakken extra zorgtaken zelfbewust op

Algemeen

HUIZEN/BEL - De gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren hebben de organisatie op orde voor de nieuwe zorgtaken waar de gemeenten per 2015 voor verantwoordelijk zijn. Dat zeggen de vier burgemeesters in een gezamelijk interview met HuizerNieuws/BELNieuws. Huizen en de BEL-gemeenten werken samen in dit 'sociaal domein'.

Op de vraag of de gemeenten met vertrouwen het nieuwe jaar in gaan, reageert burgemeester Elbert Roest van Laren: "We gaan zelfbewust het nieuwe jaar in, dat woord dekt de lading beter."
De basis is op orde, de gemeenten zijn er klaar voor. Hoe het uitpakt, zal de praktijk moeten uitwijzen. Als er problemen opduiken, kan daar snel op geanticipeerd worden, zo schetst burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum de stand van zaken.

In dat verband is het belangrijk hoe de gemeenten omgaan met klachten en bezwaren, zeker als dat er heel veel blijken te zijn. Ook dat komt nu allemaal op het bordje van de gemeenten terecht. "Dat wordt spannend", zo belicht burgemeester Fons Hertog van Huizen.

Voordelen
De burgemeesters zien de voordelen van de decentralisatie van de zorgtaken waardoor (zoals de overheid dat formuleert) de zorg dichter bij de mensen wordt georganiseerd. Roland van Benthem van Eemnes wijst bijvoorbeeld op de jeugdzorg en dan met name op de kinderen die de dupe zijn van een 'vechtscheiding'. "Wij kunnen op deze kleine schaal veel eerder met ouders om tafel zitten om te zorgen dat de kinderen niet de dupe worden van de scheiding."

Volgens de burgemeesters zijn gemeenten beter in staat om ouderen actief te houden door bijvoorbeeld lokale initiatieven voor vrijwilligerswerk en tegen vereenzaming te ondersteunen. "Wij moeten als overheid toe naar een andere rol richting onze inwoners. Dat is een beweging die al een paar jaar geleden is ingezet natuurlijk", zegt De Zwart.

En haar collega Roest: "Ik zie het als een kans, omdat wij zo goed weten wat er in de samenleving leeft. Het heeft ook een keerzijde: de samenleving kan heel veeleisend zijn", zo keert hij terug naar de opmerking van Hertog over de klachten en bezwaren. "Daar zullen we gezamelijk doorheen moeten zien te komen."

Lees het gehele interview.

Uit de krant