De camera's zouden er drie maanden hangen. Het beleid hierover is nooit geëvalueerd en ze hangen er nog.
De camera's zouden er drie maanden hangen. Het beleid hierover is nooit geëvalueerd en ze hangen er nog.

Geen zicht op effect van beleid jongerenoverlast

Algemeen

HUIZEN - De gemeente heeft geen zicht op de doelmatigheid van het beleid voor jongerenoverlast in het gebied rond De Kostmand.

Dit komt doordat er beperkte gegevens zijn om de vooruitgang te meten. Dat is een conclusie in het rapport van de Rekenkamercommissie naar de aanpak van de jongerenoverlast.

Eerder onderzoek
Dit is vergelijkbaar met een conclusie uit een eerder onderzoek naar het beleid op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Toen concludeerde de rekenkamer al dat er een gebrek is aan meetbare doelstellingen en aan een eenduidig verband tussen analyse, geformuleerde doelen en effecten en de in te zetten - financiële - middelen.

Meten
Het beleid om jongerenoverlast tegen te gaan rond winkelcentrum De Kostmand is onderdeel van de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid.

Hierin zijn een aantal afspraken gemaakt die SMART-geformuleerd zijn. Dat is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Dit is nodig om achteraf te kunnen kijken of beleid wel werkt. Uit het onderzoek blijkt echter dat er bijvoorbeeld niet altijd een 0-meting is uitgevoerd, zodat niet bekend is hoe de situatie was toen het beleid werd ingevoerd.

Cijfers specificeren
Daarnaast zijn de cijfers die gebruikt worden uit de Veiligheidsmonitor om resultaten te meten niet naar deelgebieden in Huizen te specificeren.

"Wanneer de gemeente met een gebiedsgerichte aanpak wil werken, is het van belang om daar de juiste informatie op het juiste niveau aan te kunnen verbinden", staat in het rapport.

Ook zijn er geen afspraken gemaakt met de politie om in het tweewekelijkse overleg vast cijfers aan te leveren over de situatie. Het rapport geeft ook aan dat evaluaties niet altijd worden uitgevoerd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant