Links het Borgstede gebouw, de plek waar eventueel woontorens zouden komen.
Links het Borgstede gebouw, de plek waar eventueel woontorens zouden komen.

Sterke voorkeur college voor verbouw kantoorpand Borgstede

Algemeen

HUIZEN - Het college heeft voorlopig een sterke voorkeur voor de transformatie van het kantoorpand Borgstede aan de Huizermaatweg. Dat meldt zij in de beantwoording op vragen van Dorpsbelangen Huizen.

De partij stelde 20 mei vragen over de mogelijkheid voor het ombouwen naar woningen, omdat zij dat liever ziet dan de twee woontorens die Vreeswijk en Koebrugge daar nu willen bouwen.

Bouwhoogte
Onder andere de vraag of de bouwhoogte van de verdiepingen hoog genoeg was, kwam aan de orde bij deze vragen.

Dit heeft het college laten onderzoeken, omdat het college ook zelf benieuwd was naar het antwoord hierop.

Discussie
"ln de discussie die over dit project is ontstaan is het besef gegroeid dat de geschiktheid van het bestaande kantoorpand voor transformatie ook en vooral onderdeel moet zijn van de bestuurlijke afweging", meldt zij aan Dorpsbelangen.

Het Expertteam Transformatie (ministerie) is daarom verzocht een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het bestaande kantoorpand.

Eerste resultaten
Inmiddels zijn de eerste resultaten van het onderzoek ontvangen. Hieruit blijkt dat er geen strijdigheden zijn met het Bouwbesluit.

"Sterker nog, gelet op de in het pand gemeten hoogtes (3,5 meter op begane grond en 2,8 op de verdiepingen) is juist dit aspect geen reden om te concluderen dat het pand ongeschikt zou zijn voor transformatie", aldus de adviseur.

Sterke voorkeur
"ln zoverre moet als voorlopige conclusie gelden dat het pand geschikt is voor transformatie en daarmee hebben wij ook een sterke voorkeur voor transformatie van het pand", stelt het college in de beantwoording.

"Omdat het conceptrapport ook nog wel vraagpunten oproept, willen wij die eerst met de adviseur van het Expertteam bespreken, alvorens het rapport een definitieve status te laten geven en het aan de raad toe te zenden."

Bespreken
Ook wil het college de resultaten bespreken met Vreeswijk en Koebrugge, de aanvrager van de omgevingsvergunning.

"ln die bespreking zal zeker ook uitleg worden gevraagd over de eerder van hem ontvangen mededeling dat juist de plafondhoogtes transformatie in de weg zouden staan."

Uit de krant