Met een speciaal geschikt gemaakte vissersboot wordt het fonteinkruid gemaaid.
Met een speciaal geschikt gemaakte vissersboot wordt het fonteinkruid gemaaid.

Maaien waterplanten weer begonnen

Algemeen

HUIZEN - De Gastvrije Randmeren is samen met de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren weer begonnen met het maaien van de waterplanten voor de kust van Huizen en de andere gemeenten langs de Randmeren.

Het fonteinkruid zorgt voor veel overlast voor de pleziervaart. Regelmatig lopen mensen er in vast met hun schroef en kunnen dan niet meer sturen of vooruit komen.

De Coöperatie Gastvrije Randmeren en de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren pakken deze overlast gezamenlijk aan.

Bevaarbaar maken
De Stichting Maaien waterplanten organiseert het maaien en investeert door samen te werken met vrijwilligers van watersportverenigingen en ondernemers van jachthavens in het bevaarbaar maken van een zo groot mogelijk bevaarbaar oppervlak.

Via de website van de Gastvrije Randmeren konden watersporters melden waar overlast is en is te volgen waar er al gemaaid is.

Raadsleden
Maandag bezochten enkele raadsleden van de Huizer gemeenteraad in Spakenburg de opening van het maaiseizoen van de waterplanten. De raadsleden Jessica Prins (VVD) en Rob Bource (SGP) zagen zo de 'Maaiboot' aan het werk.

Totaal wordt er dit jaar in het Gooimeer 146 hectare gemaaid, maar of dat dit jaar genoeg is, dat is moeilijk in te schatten en afhankelijk van het weer en waar de waterplanten zich precies ontwikkelen in het Gooimeer.

Uit de krant