Joost Leeuwerke vertelt over hoe het er in de zomer aan toegaat bij de KNRM Huizen.
Joost Leeuwerke vertelt over hoe het er in de zomer aan toegaat bij de KNRM Huizen.

KNRM: Motorstoring bij 1 op de 3 meldingen

Algemeen

HUIZEN - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar voor een handjevol is dit juist het belangrijkste en drukste seizoen.

In deze serie volgen wij deze mensen en krijgen wij een kijkje in de keuken. Deze week een kijkje bij de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) in Huizen.

Van vastgelopen speedbooten in Amsterdam tot omgeslagen catamarans op het IJsselmeer. Van een boot met motorproblemen tot een vermist persoon.

Vrijwilligers
Het team van ongeveer dertig vrijwilligers van KNRM Huizen krijgt in en rond de zomer een hoop verschillende meldingen binnen, vertelt hoofdschipper Joost Leeuwerke. Al meer dan vijfentwintig jaar is hij werkzaam als vrijwilliger bij deze maatschappij.

Volgens Leeuwerke begint het al rond 1 april, als het vaarseizoen start. "Er zijn natuurlijk een hoop mensen die hun boot aan het begin van het seizoen te water laten."

Mensen gaan dan varen en sommige hebben niet genoeg onderhoud gepleegd. "Dan komen ze er bijvoorbeeld achter dat er toch nog wat vuile diesel in de tank zat en er wat problemen zijn ontstaan." Maar voor de KNRM is het vaak het drukst rond de vakantie.

Motorstoringen
Leeuwerke pakt het overzicht erbij van 2014. Op dit overzicht is een duidelijke piek te zien in de zomermaanden juli en augustus, een periode dat de KNRM vaak het water op moet.

"We hebben veel te maken met motorstoringen. Ongeveer een op de drie meldingen die binnenkomt gaat hierover."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant