Monica Lemmens en Marian van den Berge van de Amnesty International-afdeling in Huizen in actie op de Huizerdag.
Monica Lemmens en Marian van den Berge van de Amnesty International-afdeling in Huizen in actie op de Huizerdag.

Amnesty: 'We krijgen veel vragen over de grote stroom vluchtelingen'

Algemeen

HUIZEN - De Amnesty-groep in Huizen telt 15 actieve leden die zich inzetten voor politieke gevangenen en er alles aan doen om het werk van Amnesty International bekendheid te geven. Zo voerde de groep tijdens de Huizerdag actie voor Norma Cruz uit Guatemala.

Coördinator Gert-Jan van Dommelen spreekt van een geslaagde dag. "We hebben 300 handtekeningen voor haar opgehaald."

Activiteiten
"Eens in de twee maanden komen we als groep bij elkaar om de lopende zaken op elkaar af te stemmen", vertelt Gert-Jan van Dommelen. "Dan praten we ook over de gezamenlijke activiteiten, zoals de actie op de Huizerdag."

"Behalve de vaste leden hebben we als groep ook een netwerk van veel vrijwilligers die we kunnen vragen om mee te helpen als we een bepaalde activiteit willen opzetten."

Vluchtelingen
Op de Huizerdag, maar ook daarbuiten, krijgen Van Dommelen en de groepsleden veel vragen over de grote stromen vluchtelingen die naar Europa komen.

"Als Amnesty-leden proberen we zo goed mogelijk uit te leggen waarom de vluchtelingen 'nu ineens' hiernaartoe komen en wat we het beste kunnen doen voor hun veiligheid."

Volgens Amnesty moeten vluchtelingen meer dan nu het geval is een toekomstperspectief krijgen, dus een betere toegang tot werk en onderwijs. "In de vluchtelingenkampen in de regio is daar nu vrijwel geen sprake van."

Lees meer in de digitale editie

Uit de krant