De snelle bus over 't Merk zou voldoen aan de criteria met wat aanpassingen, blijkt uit het laatste rapport.
De snelle bus over 't Merk zou voldoen aan de criteria met wat aanpassingen, blijkt uit het laatste rapport.

Voorstel om bij keuze snelle bus over 't Merk te blijven

Algemeen

HUIZEN - De gemeenteraad krijgt in haar vergadering van 10 december een voorstel voorgeschoteld om te blijven kiezen voor de meerijvariant over 't Merk als het gaat om het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Hiervoor zouden nog wel enkele aanpassingen nodig zijn van het traject. 

Het raadsvoorstel stemt ook in met het inplannen van een vrije busbaan over de Meent "met dien verstande dat aanleg van de vrije busbaan uitsluitend plaatsvindt indien de
meerijvariant via 't Merk aantoonbaar niet meer voldoet aan de voor HOV geldende normen".

Aanpassingen
Een van de aanpassingen is het laten vervallen van de halte bij de Gemeenlandslaan, "maar deze zou ook vervallen in een variant over de Meent", stelt het voorstel. De gemeente wil wel kijken of de halte 't Merk-Bovenmaatweg dan wellicht iets opgeschoven kan worden.

Over de keuze is inmiddels al overleg geweest met de gemeente Blaricum. Om de meerijvariant over 't Merk namelijk te laten voldoen aan de R-net-eisen die voor de snelle busverbinding worden gesteld, moet ook de halte bij de carpoolplaats worden aangepast.

Extra onderzoek
De bevestiging voor de keuze is ingegeven door een extra onderzoek dat de gemeente door Arcadis heeft laten uitvoeren. Op 12 oktober zijn de uitkomsten bekend geworden. Hierin zou staan dat een meerijvariant over 't Merk met deze aanpassingen wel kan voldoen aan de eisen.

De provincie had bij de gemeente Huizen aangedrongen om te kiezen voor de vrije busbaan voor het HOV en bood als alternatief om mee te rijden over de Meent met aanpassingen, zodat dit traject aan de eisen zou voldoen.

Provincie
Hoe de provincie tegenover de keuze en de bevindingen van het nieuwste rapport van Arcadis staat is nog niet bekend, staat in het voorstel. "De provincie dient zich nog uit te spreken over de uitkomsten van het rapport van 12 oktober."

Het voorstel zal worden besproken in de vergadering van de commissie Fysiek Domein op woensdag 25 november om 20.00 uur. 

Uit de krant