Bewaking bij het gemeentehuis tijdens een raadsvergadering over vermeende Syriëgangers vorig jaar.
Bewaking bij het gemeentehuis tijdens een raadsvergadering over vermeende Syriëgangers vorig jaar.

Burgemeester presenteert plannen aanpak radicalisering

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Fons Hertog heeft een lijst met projecten bekendgemaakt om radicalisering in de gemeente tegen te gaan.

Er zullen onder meer netwerkbijeenkomsten komen, trainingen voor mensen uit het onderwijs en er moeten sleutelfiguren komen die dienen als tussenpersoon tussen de gemeente en de islamitische gemeenschap.

Commissievergadering
Dat schrijft burgemeester Fons Hertog in een update over radicalisering die op de agenda stond van de commissievergadering van afgelopen donderdag.

Huizen is een van de gemeenten in Nederland waar problemen zijn rond radicalisering. Eind augustus 2014 werd Huizen opgeschrikt toen van twee gezinnen de paspoorten werden afgenomen, omdat ze op het punt zouden staan om naar Syrië af te reizen.

Criminele organisatie
Huizen stond ineens in het middelpunt van de belangstelling bij de media. Uiteindelijk wordt van de vier aangehouden volwassenen alleen de 32-jarige man vervolgd door het Openbaar Ministerie voor deelname aan een criminele organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Om radicalisering tegen te gaan kreeg de gemeente 157.000 euro van het Rijk. Om daadkrachtig te werk te gaan is de gemeente eerst in gesprek gegaan met de islamitische gemeenschap en de professionals die zicht hebben op het onderwerp. Samen met vaders, moeders en jongeren is gewerkt aan het uitpluizen van de problematiek.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant