Op 7 maart werd er geprotesteerd door de vluchtelingen, omdat het lang zou duren voordat ze zouden horen of ze in Nederland mochten blijven.
Op 7 maart werd er geprotesteerd door de vluchtelingen, omdat het lang zou duren voordat ze zouden horen of ze in Nederland mochten blijven.

Nog meer vluchtelingen weg uit Crailo

Algemeen

HUIZEN - Nog 16 vluchtelingen zullen dinsdag vanaf Crailo vertrekken naar een intakecentrum om te starten met een asielprocedure waarbij gekeken wordt of ze in Nederland kunnen blijven.

Dat maakte burgemeester Elbert Roest (Laren) vandaag bekend in het programma 6FM Actueel, waar hij sprak over de laatste ontwikkelingen rond de vluchtelingen.

Afgelopen dinsdag vertrok er ook al een groep van 33 mensen uit Crailo. "Het is de bedoeling dat eind mei alle vluchtelingen naar een intakecentrum zijn gegaan", liet hij tevens weten.

Terug naar Crailo
"Daarnaast hebben we gevraagd of de vluchtelingen weer naar Crailo terug mogen keren", zei Roest. "Het is wel lastig om te organiseren voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)", liet hij weten, "maar wij willen ze graag terug."

"Als ik op het centrum kom, merk ik dat de kinderen heel snel Nederlands leren en al vriendjes hier hebben. Bovendien is de band met de vrijwilligers ook van belang."

Protest
Het vertrek van de vluchtelingen werd bespoedigd na een protest bijna twee weken geleden, omdat de procedure zo lang ging duren.

Daarop sprak de Larense burgemeester de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan. Deze kwam zelf poolshoogte nemen in Crailo.

"De vluchtelingen hadden het idee dat ze vergeten waren en weten nu dat ze er wel toe doen. Ze zullen nu in groepen hun asielprocedure starten."

Uit de krant