Joop van Balen en Yvonne Vlaanderen presenteerden op De Springplank hun lesmethode samen1school aan andere scholen.
Joop van Balen en Yvonne Vlaanderen presenteerden op De Springplank hun lesmethode samen1school aan andere scholen.

Positief lesklimaat Springplank door methode samen1school

Algemeen

HUIZEN - Basisschool De Springplank heeft nu een positief lesklimaat door de methode samen1school. Maar het was niet altijd zo en daar wilden Yvonne Vlaanderen en Joop van Baalen verandering in brengen vier jaar geleden.

"We bedachten deze methode en zijn nu zover dat we het met andere scholen kunnen delen." In februari hield het duo een bijeenkomst voor leerkrachten en afgelopen week voor directeuren en andere belanghebbenden bij het onderwijs. Ook onderwijswethouder Marianne Verhage kwam langs om haar licht op te steken.

Goed gedrag
"De basis van onze methode is het aanleren en complimenteren van goed gedrag en het begrenzen van grensoverschrijdend gedrag", stelt Yvonne, leerkrachtencoach, gedragsspecialist en onder andere geschoold in positief opvoeden.

Joop is leerkracht en heel handig met ICT en zette het computerprogramma erachter in elkaar. "We merkten dat de focus altijd ligt op negatief gedrag, dat daardoor beloond werd."

Antipestbeleid
"Toen de wet een antipestbeleid verplicht wilde stellen, hebben wij onze methode door en door beschreven, want naar onze mening helpt alleen een antipestbeleid niet. Onze methode stimuleert daarnaast goed gedrag, en dat is 95%, terwijl pestgedrag maar 5% bedraagt."

De wet geeft scholen die vrijheid, zolang er aan een aantal eisen wordt voldaan. Zo moet het gedrag gemonitord worden en dus bijgehouden, moet er een veilig schoolklimaat zijn en de leerkracht moet aantonen dat het niet alleen maar beleid op papier is en dat het ook in de praktijk wordt gebracht. "Dat zit allemaal in samen1school", licht Yvonne toe.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant