Afbeelding

Stichting Huizer-maatjes wil woongroep kinderen

Algemeen

HUIZEN - Het is een lange weg en er moet nog een hoop geregeld worden. Maar over twee jaar, rond de zomer 2018, moet er toch een nieuwe woongroep gerealiseerd zijn voor 16 verstandelijk beperkte jongeren.

Een groep ouders, waaronder Jacobien Middelkoop, is al een jaar bezig om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Populariteit
Het is een vorm van zelfstandig wonen die de laatste jaren enorm in populariteit toeneemt, hoewel het niet de enige manier is voor verstandelijk gehandicapten jongeren om zelfstandig te wonen.

"Ook vanuit zorginstellingen zie je steeds vaker dat kinderen in een dergelijke woonvorm terechtkunnen, maar bezuinigingen gooien vaak roet in het eten. Het grote voordeel van 'het zelf regelen' is ook dat je als ouders de regie houdt", zegt Middelkoop.

Meer grip
"Je kunt richting bepalen en hebt meer grip op wat er gebeurt." Net als andere ouders vindt ze het ook gezond dat een kind het huis uit gaat. "Voor ons is het niet goed en voor haar ook niet om altijd thuis te blijven wonen", is haar redenering.

In het traject dat ze nu doorlopen krijgen ze wel veel hulp. Van Amerpoort (zorgverlener), die veel ervaring heeft op het gebied van wooninitiatieven en van de gemeente en de woningbouwvereniging. Ook van de bestaande woongroepen Mozart (Huizen) en Happy Home (Eemnes) krijgen ze veel tips.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant