Jungfrau und die Mönch van Herbert Nouwens, waar het gele bankje nu staat.
Jungfrau und die Mönch van Herbert Nouwens, waar het gele bankje nu staat.

Waar staat het bankje? Bij 'Jungfrau und der Mönch'

Algemeen

HUIZEN - Het HuizerNieuws volgt op haar website het gele bankje dat bij de tentoonstelling 'Buitenbeeld' van het Huizer Museum hoort. Na drie weken te hebben gestaan op het Oude Raadhuisplein is het bankje vandaag verhuisd naar de Oostkade ter hoogte van de Toethoorn.

Daar staat het beeld Jungfrau und der Mönch van staalkunstenaar Herbert Nouwens. Beelden van hem langs het Brettenpad tussen Amsterdam-West en Halfweg leiden langzaam tot het beeld in Huizen.

Geïrriteerd
"Ik kan me best voorstellen dat mensen geïrriteerd raken door kunst in de openbare ruimte. Je kan er niet omheen, je wordt ermee geconfronteerd", zegt hij.

Volgens de kunstenaar is zijn werk geen decorstuk. "Het gaat om leven en dood en de relatie tussen die twee. Dat is de kern waar het om gaat."

Helft
De dood van een vriendin inspireerde hem tot het maken van Jungfrau und der Mönch. In Huizen staat de ene helft van het beeld, de andere staat in Slochteren. De kunstenaar hoopt dat ze ooit nog herenigd worden.

#bankinbeeld
Zelf ook een mening over dit beeld? Ga ook op het bankje zitten en laat van je horen via Twitter #bankinbeeld of op de Facebookpagina van het Huizer Museum of als reactie op dit artikel.


Uit de krant