Door het verkopen van 'Mein Kampf' op de beurs raakte Van Blij zijn vergunning kwijt.
Door het verkopen van 'Mein Kampf' op de beurs raakte Van Blij zijn vergunning kwijt.

Rechtszaak tegen gemeente om militariabeurs

Algemeen

HUIZEN - De Stichting Samenwerkende Militariaverzamelaars heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Huizen. Deze zitting vond vanmiddag plaats in de rechtbank te Utrecht. 

De zaak is namens de stichting aangespannen door Joop van Blij, organisator van militariabeurzen. Een van zijn beurzen kwam vorig jaar in opspraak omdat er exemplaren van 'Mein Kampf' werden verkocht.

Door dit voorval besloot de gemeente de organisator niet langer te voorzien van een vergunning, omdat hij volgens de gemeente zou bijdragen aan het verspreiden van de nazi-doctrine. Door deze beschuldiging is Van Blij diep gekwetst.

Procedure
Daarnaast zijn volgens zijn jurist Rens Wiegeraad fouten gemaakt in de procedure. Er zou namelijk nooit een toelichting zijn gekomen op het besluit van de gemeente om geen vergunning te verlenen, terwijl dit procedureel wel moet.

Daarbij ontving Van Blij twee weken terug ook nog een brief van de gemeente waarin gemeld werd dat als hij alsnog een vergunningaanvraag zou indienen, deze aanvraag zou worden behandeld. De gemeente zou dan namelijk in staat gesteld worden om alsnog inhoudelijk duidelijk te maken op welke gronden een vergunning eventueel zou worden geweigerd.

Schadevergoeding
Volgens de jurist schiet de gemeente zich met dit voorstel in de voet, omdat uit deze brief blijkt dat Van Blij dus wel degelijk vorig jaar al een aanvraag had kunnen indienen.

Bij het verlenen van een vergunning zou hij hypothetisch weer beurzen kunnen hebben organiseren. Voor deze 'immateriële schade' wil de organisator nu een vergoeding zien van de gemeente.

De uitspraak volgt binnen zes weken.

Uit de krant