Straatgoochelaar Quintus van Amstel maakt veel van zijn attributen zelf.
Straatgoochelaar Quintus van Amstel maakt veel van zijn attributen zelf.

'Bij straatgoochelen aandacht van publiek verdienen'

Algemeen

HUIZEN - Huizen is een beroemde goochelaar rijker. De 33-jarige beroepsgoochelaar Quintus van Amstel ging als Quintus de paarse goochelaar er met de Nederlandse titel vandoor.

De jury gaf hem de hoogste waardering en ook bij de publieksprijs scoorde hij hoge ogen. Daar moest hij alleen Magic Jack voor zich dulden.

Publiek
Vooral de waardering van het publiek beschouwt hij als een groot compliment. Want het grote verschil tussen een straatgoochelaar en een goochelaar die zijn kunsten vertoont op een podium is dat het publiek er niet automatisch is. Dat moet je verdienen.

Van zijn vader, die ook goochelaar was, leerde hij wat basisvaardigheden. De rest moest hij zelf doen. "Van kinds af aan werd ik al blootgesteld aan goocheltrucs, maar de meeste dingen hield hij geheim."

Clownerie
Slechts met een paar dingen mocht hij oefenen. Niet dat hij daar toen echt om maalde, want hij had andere dromen: hij wilde tekenaar worden. Pas nadat hij een opleiding clownerie had afgerond en al een aantal jaar op het podium stond begon het te kriebelen toen hij zijn vader een keer zag optreden en dacht: dit is leuk.

Hij rolde zo'n beetje in het vak. Met zijn vader als bescheiden springplank, want in het wereldje kent iedereen elkaar. Er zijn in Nederland niet meer dan 50 beroepsgoochelaars die er ook van kunnen leven, schat hij in.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant