Geen dure fly-over, maar wel meerijden over 't Merk.
Geen dure fly-over, maar wel meerijden over 't Merk.
HOV

Meerijden over 't Merk zonder dure fly-over

HUIZEN - Huizen en Blaricum streven naar een regionale oplossing voor de snelle bus, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), tussen Huizen en Hilversum. Zij kiezen daarbij voor meerijden over 't Merk. Dat maakte de Huizer wethouder Gerrit Pas vanmiddag bekend.

"Inmiddels is het onderzoek naar de kruising Randweg-Oost en 't Merk afgerond. Deze kruising zou meerijden over 't Merk niet HOV-waardig maken. Een fly-over zou het verkeer op de kruising met 30% kunnen terugdringen, maar dat heeft een enorme impact op de omgeving en kost veel geld", stelt de wethouder.

Seconden
"Daarom kiezen we ervoor om dit niet te doen en de kruising gelijkvloers aan te passen. Interessanter vinden we de reflectiememo van Arcadis bij het onderzoek. Volgens hen is het onjuist om te meten over zo'n kort stukje van het tracé. Dan gaat het om seconden. Als je het over een langer traject bekijkt, is meerijden over 't Merk ook HOV-waardig."

Het traject over het 't Merk dat gemeten is, bedraagt 2,7 kilometer en dat over de Meent 3,1 kilometer. Het totale traject tussen Huizen en Hilversum is rond de 17 kilometer. Meten over een langer stuk, bijvoorbeeld tot de halte bij Eemnes, zou wel aan de eisen voldoen.

Wending
Hiermee is er weer een verrassende wending in het dossier over de snelle bus gekomen. Volgens Pas bespaar je door gewoon mee te rijden over 't Merk miljoenen en die kunnen elders in de regio knelpunten oplossen.

"Eemnes kan dan zijn gewenst halte krijgen en in Hilversum kan bijvoorbeeld een wegbezuinigde fietstunnel er komen. Dat verhoogt ook meteen het draagvlak voor het HOV in deze gemeenten", aldus Pas.

Regionaal initiatief
Hij zal met de Blaricumse wethouder Liesbeth Boersen hierover in gesprek gaan met de wethouders uit Eemnes, Laren en Hilversum. Het is de bedoeling dat dit overleg zal leiden tot een regionaal initiatief met deze strekking richting de provincie Noord-Holland, die uiteindelijk de verantwoording heeft voor deze snelle buslijn.

Meer berichten