Joke Kelderman (r) zit op een speciale fiets, samen met een van de bewoners.
Joke Kelderman (r) zit op een speciale fiets, samen met een van de bewoners.
Achter de schermen

'Mensen niet in hun isolement in een kamer laten zitten'

Bedrijven

HUIZEN – "Ze hebben je nodig en ik wil er graag voor hen zijn. Deze mensen worden blij als jij blij bent'', zegt Joke Kelderman van de Oude Pastorie.

In de zomerserie 'Achter de Schermen bij…' neemt het HuizerNieuws een kijkje bij verschillende bevlogen ondernemers. Deze week gaan we in gesprek met Joke Kelderman. Zij is coördinator dagbesteding bij woonzorgvoorziening de Oude Pastorie waar mensen met geheugenproblemen of dementie wonen.

Gesetteld
Het is een zonnige vrijdagmiddag als een groot deel van de bewoners van de Oude Pastorie lekker is gesetteld in de tuin die grenst aan de Oranje Weeshuisstraat en uitkijkt op de Oude Kerk.

Een grote parasol is uitgeklapt om de meeste zonnestralen tegen te houden. Aan een tafel wordt gegooid met een grote, piepschuimen dobbelsteen, terwijl een groepje dames aan de andere tafel lekker keuvelt over het weer.

Muziek spreekt aan
Werknemers verzorgen wat te drinken als de kok naar buiten komt met een plankje kaas. Per soort legt hij uit welke kenmerken de kaas heeft. Het is tegen een uur of vijf en de bewoners hebben er al een actieve dag op zitten.

Samen met Joke Kelderman, die verantwoordelijk is voor de invulling van de dagbesteding, hebben ze de krant gelezen en oefeningen gedaan op muziek. "Muziek spreekt de mensen heel erg aan", legt Kelderman uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant