Wethouder Janny Bakker toont mevrouw Brouwer de tablet met Dementia-app.
Wethouder Janny Bakker toont mevrouw Brouwer de tablet met Dementia-app.

Eerste ondersteuningspakket dementerenden uitgereikt

Zorg

HUIZEN - Wethouder Janny Bakker heeft gisteren namens de regio Gooi en Vechtstreek tijdens het Cross Care Café van iZovator het eerste ondersteuningspakket voor zelfstandig wonende mensen met dementie uitgereikt aan mevrouw Brouwer.

Het pakket bestond uit een sensorvloerlicht, praatknoppen, tablet met de Dementia-app en een seniorentelefoon met geheugen. Allen bedoeld om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen in de thuissituatie.

Dementievriendelijk
Het Cross Care Café had deze keer de titel 'Dementievriendelijk nu!' Het was een interactieve en leerzame middag van iZovator over het 2-jarig onderzoeksproject FIT, naar de behoefte van mensen met dementie en hun mantelzorgers aan ondersteunende producten en diensten in de thuissituatie.

Bij dit project wordt samengewerkt door kennisinstellingen, zorginstellingen, belangenorganisaties en bedrijven. Het is een publiek-private samenwerking vanuit de topsectoren Life Sciences & Health en Creatieve Industrie.

Vraag en aanbod
Tijdens zijn toelichting op het project benadrukte Ben Kröse, lector Digital Life bij de Hogeschool van Amsterdam, het belang om in te spelen op vraag en aanbod rond dementie.

Er is een ruim aanbod van technologische ondersteuning voor mensen met dementie en mantelzorgers. Veel hiervan is echter niet bekend bij de doelgroep.

Keuzehulp
FIT betrekt daarom de eindgebruikers, mensen met dementie, bij alle fasen van het onderzoek. Tevens zal er een keuzehulp ontwikkeld worden waarmee gepersonaliseerde pakketten voor ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers samengesteld kunnen worden.

Uit de krant