Jesper van den Berge 'dipt' in het ijskoude water als onderdeel van zijn training voor het evenement Ice4Life.
Jesper van den Berge 'dipt' in het ijskoude water als onderdeel van zijn training voor het evenement Ice4Life. foto: Jesper van den Berge

Jesper trotseert kou voor het goede doel

Sport

HUIZEN - Huizer Jesper van den Berge neemt 28 januari deel aan het evenement Ice4Life om geld op te halen voor kankerbestrijding. Hiervoor zal hij met ontbloot bovenlijf 10 kilometer hardlopen en 16 kilometer fietsen in Oostenrijk. De tocht wordt afgemaakt met een 'dip' van maximaal tien minuten in ijskoud water.

Als vrienden of familieleden horen wat hij gaat doen, is vaak de eerste reactie: 'dwaas' of je 'bent gek dat je dat doet'. Toch is Jesper van den Berge vastberaden om aan de challenge mee te doen.

Ice4Life
Eind januari reist hij met zijn vader richting Oostenrijk om daar deel te nemen aan het evenement Ice4Life, een soort marathon in de kou. Doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor de bestrijding van kanker en het slaan van bruggen tussen de reguliere en alternatieve vormen van kankerbehandeling en -onderzoek.

Zelf is hij altijd een fanatiek hardloper geweest. "Ik deed altijd mee aan hardloopevenementen en dan liep ik gauw tussen de 15 en 20 kilometer", schetst de sportfanaat. In de zomer van 2015 begon hij echter steeds meer last te krijgen van ontstekingen.

Pijn
"Ik had het door mijn hele lichaam heen. Als ik bijvoorbeeld op bed lag, moest ik met kussens tussen mijn benen slapen. Elke spier waar spanning op kwam, deed ontzettend veel pijn." Dat had ook invloed op zijn sportprestaties. "Het belemmerde mij om te sporten."

Na een jaar van medicijnen slikken en rustig aan doen, bezocht hij na overleg met de huisarts een reumatoloog. Al snel stond vast dat hij inderdaad reuma heeft. Jesper besloot via internet onderzoek te doen naar de verschijnselen van de ziekte.

Koudetrainingen
Tijdens zijn zoektocht en de gesprekken die hij voerde, stuitte hij op een boek met tips. "In het boek las ik dat je door middel van ademhalingstechnieken en koudetrainingen je immuunsysteem kan versterken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant