Foto : Bastiaan Miché

Vuurwerkmeldpunt: minder klachten

HUIZEN - Het vuurwerkmeldpunt heeft tot begin deze week 714 klachten gekregen. "Het zijn er minder dan het vorige jaar, wat mij een positief gevoel geef", stelt initiatiefnemer Ruben Woudsma.

"Het algehele 'gevoel' dat wordt geuit is dat het rustiger was tijdens de laatste jaarwisseling met vuurwerkoverlast. Aanpassing van de afsteektijden en het instellen van een vuurwerkvrije zone lijkt geholpen te hebben."

Grafiek: Ruben Woudsma, vuurwerkmeldpunt

Dip
"In totaliteit heb ik nu 714 klachten, stand maandagmorgen, geregistreerd bij het vuurwerkmeldpunt. In de grafiek is voor 2016 een dip te zien in week 52 die wellicht de verklaring geeft voor de lagere aantallen."

"Oorzaak kan liggen doordat in 2015 week 52 al een vakantieweek van de scholieren was en nu de scholieren tot eind week 52 nog op school zaten. De laatste week was goed voor 350 klachten; een gemiddelde van 50 klachten per dag. Dit aantal is nog steeds te veel!"

Vuurwerkvrije zone
Volgens Woudsma heeft de vuurwerkvrije zone in de Oostermeent effect gehad. "Ik krijg daar positieve reacties over. Enerzijds geen trammelant in de Oostermeent met vernielingen en anderzijds minder overlast met knallen."

"Wel zijn er vanuit het gebied rondom de Oostermeent, zoals vanuit de Draaikom, veel meldingen ontvangen bij het meldpunt. Dit komt overeen met het beeld van de laatste jaren. Of dit nu het zogenaamde waterbed-effect is, valt niet te zeggen. Hiervoor moet ik de resultaten nog beter analyseren."

Meer berichten