Afbeelding

OZB in 2018 omhoog?

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad bespreekt morgen, donderdag 26 januari, in de commissievergadering de uitgangspunten van de begroting voor 2018. Hierin is onder andere een voorstel opgenomen om de OZB te verhogen.

In het voorstel gaat de gemeente uit van een trendmatige verhoging van 0,90 procent van de OZB-opbrengst en overige heffingen die met het OZB-percentage worden verhoogd. Voor de jaren na 2018 wordt voorgesteld een trendmatige verhoging van 2 procent te hanteren.

Korting 10 procent
Als tijdelijke financiële tegemoetkoming voor burgers en bedrijven wordt hierop voor 2018 dan wel een korting van 10 procent toegepast, staat in het voorstel. Dit is conform het collegeprogramma.

Voor legeskosten en belastingexploitaties wordt ook uitgaan van een trendmatige verhoging van 0,90 procent, "tenzij eerder afwijkende uitgangspunten zijn overeengekomen en voor zover er geen wettelijke voorschriften zijn".

Lagere rente
Er ligt ook een voorstel om de rente van langlopende leningen en investeringssubsidies te verlagen naar 3 procent met ingang van 1 januari 2018. Nog niet zo lang geleden was hier een heel debat over in de raadsvergadering toen het ging om de lening aan HSV De Zuidvogels voor hun nieuwe clubhuis.

"De verlaging naar 3 procent is gebaseerd op het verwachte rendement op onze lange beleggingen welke vanaf 2018, als gevolg van de aanhoudende lage rente op de kapitaalmarkt, onder de 3 procent zal uitkomen."

Helaas heeft de Huizer voetbalclub daar niets meer aan, want voor de al afgesloten leningen blijven de al afgesproken rentebedragen gelden.

Uit de krant