Aan een lange tafel met onder andere wethouder Janny Bakker werd gepraat over wat er op het gebied van het sociaal domein gebeurd in Huizen.
Aan een lange tafel met onder andere wethouder Janny Bakker werd gepraat over wat er op het gebied van het sociaal domein gebeurd in Huizen. Foto: Versa Welzijn
Update

Huizen is Gouden Sociale Gemeente

Mensen

HUIZEN - Sociaal Werk Nederland heeft vanmorgen een werkbezoek afgelegd aan de gemeente Huizen in het kader van de nominatie 'Gouden Sociale Gemeente 2016'.

Update: Aan het einde van de middag werd bekend gemaakt dat Huizen inderdaad een Gouden Sociale Gemeente is.

Een Gouden Sociale gemeente is op de goede weg in het sociaal domein en Versa Welzijn heeft de gemeente Huizen hiervoor aangedragen. De gemeenten worden niet geselecteerd omdat àlles daar goed gaat, maar omdat ze diverse aspecten al heel goed hebben opgepakt.

Werkbezoek
Sociaal Werk Nederland selecteert de Gouden Sociale Gemeenten op basis van gesprekken met de lokale organisaties voor sociaal werk en aan de hand van een werkbezoek.

Wijkcentra Meentamorfose en de Draaikom werden daarom bezocht door een aantal mensen van Sociaal Werk Nederland, de ministeries van VWS en SZW en enkele andere organisaties.

Dagbesteding
In de Meentamorfose maakte de bezoekers kennis met dagbesteding in de eigen wijk, de zogenaamde 'Om de Hoek'-activiteiten. Hier komen mensen met een GGZ-achtergrond als bezoeker én vrijwilliger. Zij hebben ook  ook een lunch verzorgd voor de gasten.

Daarna bracht men een bezoek aan de Draaikom. Op deze locatie bevindt zich het Geheugenhuis voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Dankzij deze voorziening kunnen de eersten langer zelfstandig thuis blijven wonen en houden hun familieleden de zorg langer vol.

Tijd voor Meedoen
Na het Geheugenhuis kwam Tijd voor Meedoen aan bod. Dit is een coachings- en dagbestedingsmethode van Versa Welzijn. Het doel is om inwoners met weinig sociale contacten en weinig zinvolle bezigheden te ondersteunen in hun wens om een zinvol en actief leven te leiden, samen met anderen. Een sprekend voorbeeld van laagdrempelige participatie.

Uit de krant