Verder werken aan het klimaatbewustzijn. Foto: Carin van den Berg
Verder werken aan het klimaatbewustzijn. Foto: Carin van den Berg

Gemeente strijdt tegen versteende tuinen

Natuur en Milieu

HUIZEN - In steeds meer tuinen liggen stenen. Dat ziet er mooi uit en is misschien heel praktisch en scheelt in onderhoud, maar deze verstening zorgt er wel voor dat het regenwater minder makkelijk weg kan. Om de inwoners te wijzen op de nadelige gevolgen van een versteende tuin doet de gemeente mee aan de landelijke campagne 'Operatie Steenbreek'.

"Operatie Steenbreek laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn voor een groene tuin, en dat een groene tuin weinig onderhoud hoeft te vragen", is de oproep van wethouder Gerrit Pas.

Schade
Er is vaker sprake van zwaardere regenbuien. In een versteende tuin spoelt 85 procent van het water op straat direct het riool in. De huidige riolering is daar niet op berekend. Dat leidt tot wateroverlast en veroorzaakt schade. Een groene tuin zorgt ervoor dat het regenwater direct in de bodem wordt opgenomen. 

Meer actie
De gemeente stelt dat 'Operatie Steenbreek' goed past bij het project Huizen Klimaatbewust. Huizen werkt eraan een klimaatbestendige gemeente te zijn. Zo onderneemt zij op dit gebied nog meer actie, zoals het aanleggen van bergingsvoorzieningen die overtollig regenwater kunnen opvangen. Tevens verbeter de gemeente de riolering wordt verbeterd.

Uit de krant