Wie zou het meisje op deze oude ansicht zijn?
Wie zou het meisje op deze oude ansicht zijn? Foto: Collectie Gerard Jongerden

Voor het eerst getoonde beelden van Huizen

Cultureel

HUIZEN - Gerrit Jongerden toont niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal van Huizen, zoals het er vroeger uitzag. Dat doet hij tijdens een themaochtend van de Historische Kring Huizen in de huiskamer van de bibliotheek Huizen op woensdag 15 maart.

Dorpsgezichten werden na de uitvinding van de fotografie veelvuldig vastgelegd, zo ook in Huizen. In de loop van de jaren tachtig van de 19e eeuw begon de ontwikkeling van de ansichtkaart.

Reislust
Niet zo vreemd, want de wereld werd steeds groter, de reislust nam toe en met de ansichtkaart werd het mogelijk een mooi souvenir te verzenden uit 'die andere wereld'.

De kracht en de invloed van de ansichtkaart lag in de gemakkelijke verkrijgbaarheid, de betrekkelijk geringe kosten, de grote verscheidenheid aan beeldinhoud en compositie, en in de mogelijkheid korte mededelingen te doen.

Dorpsgezichten
Van oude dorpsgezichten zijn vele afbeeldingen bekend. Een fotograaf maakte een aantal mooie foto's van het dorp en probeerde die als ansichtkaart te slijten bij de boekhandels. Echter, een heleboel van die foto's zijn nooit gepubliceerd, domweg omdat de boekhandel geen interesse had.

Gerrit Jongerden is sinds jaar en dag een groot verzamelaar van oude ansichtkaarten en hij is in het bezit van unieke foto's van Huizen. Tijdens zijn presentatie laat hij diverse oude ansichten zien die wellicht herinneringen en verhalen zullen losmaken bij het publiek.

Reserveren
Iedere derde woensdagochtend van de maand vindt de themaochtend plaats in de huiskamer van de bibliotheek, vestiging Huizen. De entree voor de informatieve themaochtenden is gratis. Graag wel even reserveren via www.bibliotheekhlb.nl.

Uit de krant