Kopers bekijken de inboedel van de Vituskerk. (Foto's: Bastiaan Miché)
Kopers bekijken de inboedel van de Vituskerk. (Foto's: Bastiaan Miché)
foto's

Boedel Vituskerk verkocht: 'een rotgevoel'

Buurt / wijk

HUIZEN - De Vituskerk heeft officieel zijn deuren gesloten vanwege de terugloop van bezoekers. Om het gebouw beschikbaar te maken voor verhuur, werd de inboedel vandaag verkocht. "Dat geeft een rotgevoel", aldus koster Hans Meulenkamp.

Al ruim vijf jaar vecht de kerk, die gebouwd werd in 1949, tegen sluiting. "Dan moet je op een gegeven moment toegeven dat het niet meer gaat", vertelt Meulenkamp.

Beheerder
Ruim acht jaar was hij de beheerder van de kerk aan de Hooghuizenweg. De kerk maak onderdeel uit van de De Rooms-Katholieke Parochie Huizen/Blaricum-Bijvanck. Naast de Vituskerk, valt ook de Thomaskerk bij de parochie.

"Ik kan me nog herinneren dat de kerk helemaal vol zat, dat waren ruim 300 mensen. Dat was ongeveer tien jaar terug. In de afgelopen jaren is dat hard teruggelopen en dat is heel jammer", vertelt Meulenkamp.

Te weinig
Op dit moment komen er wekelijks tussen de 50 en 80 mensen. "Dat is te weinig om de kerk te laten bestaan samen met de andere kerk. Je hebt wekelijks twee koren en twee dirigenten die je moet betalen en dat red je tegenwoordig niet meer."

Daarom is besloten, om de kosten omlaag te brengen, om beide kerken samen te voegen. Omdat in de omgeving van de Thomaskerk meer jonge gezinnen wonen en het een nieuwer gebouw is, werd besloten om hier de diensten voort te zetten.

Lees woensdag meer in het HuizerNieuws





Uit de krant