Raadslid Rutger Rebel leidt het debat tussen de leerlingen.
Raadslid Rutger Rebel leidt het debat tussen de leerlingen. Foto: Bob Awick

Verkiezingsdebat De Parel

Algemeen

HUIZEN - De Parel houdt een verkiezingsproject dat enkele weken duurt. Daarom bezocht leerlingen al eerder de raadzaal in het gemeentehuis en woonden daar een debat bij. Vandaag hielden zij zelf een debat en presenteerden schoolpartijen zich.

Na het bezoek aan de gemeenteraad in Huizen, hebben de leerlingen van groep 5 tot en met 8 zelf partijen gevormd en verkiezingen gehouden per klas. De partijen die deze verkiezingen wonnen, mogen meedoen aan de schoolverkiezingen.

Partijen
Voor groep 8 was dat wel even lastig. Hier wonnen twee partijen, die samen verder zijn gegaan onder de naam S&M, Sport & Milieu. Zij mochten zich samen met de Zorg voor Elkaar van groep 7, Partij voor Sport uit groep 6 en De Natuurlijke Groen Kid presenteren.

Tussen de presentaties van de partijen door, werd er gedebatteerd over stellingen als 'Leerlingen mogen praten tijdens het broodje eten' en 'We gaan afval scheiden op school'. Elke keer waren er acht voor en acht tegenstanders die met elkaar in debat gingen.

Verkiezingen
De verkiezingen zullen woensdag ook nauw gevolgd worden door de leerlingen. Zelf gaan zij voor hun schoolverkiezingen op 22 maart naar de stembus.

De school wil kijken of zij een van de dingen waar de partij die wint voor staat kan worden uitgevoerd. Dit kan een gescheiden afvalinzameling zijn, maar ook een voetbalkooi op het schoolplein, een maandelijks bezoekje aan een bejaardentehuis om spelletjes te spelen of het bezoek aan een museum in plaats van geschiedenisles.

Duitse jeugdjournaal
De verkiezingen van de school zijn ook een hot item voor diverse media en niet alleen in Nederland. Morgen filmt het Duitse Jeugdjournaal Logo op de school en het Nederlandse Jeugdjournaal filmt dat dan weer.

Uit de krant