Het is de bedoeling dat hier straks riviercruiseschepen aan kunnen leggen.
Het is de bedoeling dat hier straks riviercruiseschepen aan kunnen leggen. Foto: Bob Awick

Raad positief over plannen voor riviercruisevaart

Buurt / wijk

HUIZEN - De gemeenteraad heeft positief gereageerd op de plannen om de haven geschikt te maken voor riviercruisevaart. Het belang van toerisme voor het dorp werd raadsbreed gezien.

Dat bleek tijdens de behandeling van het plan tijdens de commissievergadering. Het plan is om de haven zo aan te passen dat in de toekomst riviercruisevaart en fietsvaarvakanties mogelijk zijn in de haven.

Kosten
Dit project gaat in totaal 415.000 euro kosten, waarvan de gemeente 90.000 euro op zich neemt. Ruim de helft wordt betaald door de provincie. De overige 125.000 euro komt op rekening van een betrokken rederij.

Een kritische kanttekening werd geplaatst bij het mogelijke monopolie van de investerende rederij. De wethouder maakte echter duidelijk dat de haven voor iedereen toegankelijk zal zijn en dat hier afspraken over zijn gemaakt.

Zelfde voorstel
Leefbaar Huizen stond positief tegenover de plannen, maar constateerde dat eenzelfde voorstel van de partij in 2012 nog werd weggehoond. "Wij hebben daar in vorige jaren al plannen voor geopperd. Toch kijken wij opgetogen naar de verdere uitwerking van de plannen voor de haven."

Ook was de raad benieuwd naar de reactie van ondernemers in het Nautisch Kwartier. "Zij zijn zeer content met de opbrengsten van de terrassen en de eventuele extra omzet van nieuwe bezoekers", reageerde de wethouder.

Besluit
Donderdag 16 maart zal er definitief een besluit worden genomen tijdens de raadsvergadering. Gezien de stemming tijdens de commissie lijkt dit niet voor al te veel problemen te gaan zorgen.

Bij instemming zal er snel gestart worden met de werkzaamheden in de haven. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze tot het eind van het jaar duren.

Uit de krant