Wethouder Gerrit Pas bij een van de borden die de Huizen Klimaatbewust week aankondigen.
Wethouder Gerrit Pas bij een van de borden die de Huizen Klimaatbewust week aankondigen. Foto: Bob Awick

Huizen week in teken van klimaat

Natuur en Milieu

HUIZEN - Huizen staat in de week van 18 tot en met 25 maart in het teken van het klimaat. Hiervoor is een speciale week in het leven geroepen: de week van Huizen klimaatbewust.

"Ik ben een ongelooflijk trotse wethouder", meldt wethouder Gerrit Pas bij de presentatie van het programma. "Het gaat namelijk over een leuk en belangwekkend onderwerp."

Activiteiten
Tijdens de week organiseert niet alleen de gemeente activiteiten. Ook diverse scholen en bedrijven werken mee. Zo is er een debat op de Huizermaatschool en zijn er twee bedrijven met een Huizen klimaat bewust menu.

"We ontdekten dat er in deze week al diverse dagen waren die met het milieu te maken hebben, zoals Landelijke Opschoondag, de Landelijke Compostdag en Earth Hour. Van de publiciteit rond deze dagen wilden wel eigenlijk gebruik maken", vertelt de wethouder.

Creatief
"Toen kwam iemand met het idee om er een hele week van te maken met diverse activiteiten. Ik moet zeggen, daar word je wel creatief van. We hebben organisaties, bedrijven en scholen aangeschreven om mee te doen en er zijn nu diverse kleinschalige acties."

Deze acties zijn terug te vinden op de website Huizenklimaatbewust.nl. Daarnaast is er tot vrijdag nog de kans om via de Facebookpagina van Huizen Klimaatbewust een tuin make-over te winnen. Er is de keuze uit drie onderwerpen en de tuin wordt dan vrijdag 24 maart omgetoverd tot een groen paradijs waar het water goed weg kan lopen.

Doel
Doel van de week is om inwoners duidelijk te maken dat zij ook iets kunnen doen aan het klimaat. "We streven ernaar om in 2050 energie-neutraal te zijn. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de hulp van de inwoners bij nodig.

Diverse inwoners die al een steentje bijdragen, staan op de posters langs de weg afgebeeld. "Zo is er een echtpaar dat een jaren '20 huis met onder andere een dak dat een zonnepaneel is energie-neutraal heeft gemaakt. Geen modellen dus, maar onze eigen inwoners."

Lees woensdag meer in het HuizerNieuws.

Op het gemeentehuis hangt al een poster met het programma.

Uit de krant