Peter Kos toont de gedeputeerde (2e van links) het isolatiemateriaal voor het warm bouwen.
Peter Kos toont de gedeputeerde (2e van links) het isolatiemateriaal voor het warm bouwen. Foto: Bob Awick

Gedeputeerde provincie bezoekt Krachtcentrale

Natuur en Milieu

HUIZEN - Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan de Krachtcentrale en de werkhaven in het Nautisch Kwartier.

De Krachtcentrale krijgt een provinciale subsidie voor het zogeheten warm bouwen, daarom waren ook medewerkers van het Huizer bedrijf Endusol aanwezig. Zij gaan op de buitengevel voorzien van waterbuizen en een constructie met isolerend materiaal.

Energierekening
"We hopen maar op een energierekening van 200 tot 300 euro per maand uit te komen", aldus eigenaar Peter Kos. "Maar dat zijn maar berekeningen." De medewerkers van Endusol gaat er vanuit dat dit zeker haalbaar is en misschien zelfs minder.

Bond was onder de indruk van de manier waarop Peter Kos en Pieter Hogenbirk het oude gebouw een nieuw leven geven met een gezond businessmodel.

Regelgeving
"Wettelijke regelgeving staat dit soort dingen soms in de weg en daar moeten wij als provincie in willen faciliteren. Dat kost ons niets, maar levert ondernemers juist heel veel op en daarom kunnen dit soort gebouwen blijven bestaan", aldus Bond.

Met het werkbezoek wilde hij graag zelf zien hoe de staat van het gebouw is en wat Kos en Hogenbirk allemaal van plan zijn. "Daarnaast is dit pand ook belangrijk voor de recreatie en het toerisme in Huizen."

Werkhaven
Na het bezoek aan de Krachtcentrale toog Bond samen met wethouders Marlous Verbeek en Gerrit Pas naar de werkhaven waar in de toekomst riviercruiseschepen kunnen aanleggen.

Op deze manier wil Huizen straks stromen toeristen naar het dorp en de regio trekken en de gemeente kreeg hiervoor ook een provinciale subsidie. "Zo kan ik straks ook verantwoorden waar het geld allemaal aan wordt uitgegeven", aldus Bond.

Uit de krant