Afbeelding
Foto: Bob Awick

Massaal steun lokale partijen voor petitie tegen fusiedrift

Algemeen

HUIZEN - De online petitie van vier Hilversumse partijen tegen 'de fusiedrift van de provincie' krijgt steun van een flink aantal andere lokale fracties in 't Gooi. Zij kraken het beleid van de provincie Noord-Holland om al voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een gemeentelijke herindeling te realiseren. De online petitie https://stopfusiesdoornoordholland.petities.nl is ondertussen al bijna 500 maal ondertekend.  

De lokale partijen vinden dat de regie terug moet naar de betrokken gemeentes, zodat zij de ruimte krijgen om met een eigen oplossing te komen voor een grotere bestuurskracht in de regio en inwoners daarbij kunnen betrekken. "Doordat het besluit over herindeling bewust vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt genomen, staan onze inwoners buitenspel; Er is dan niks meer te kiezen", aldus Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM uit Gooise Meren.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van Noord-Holland gaf eerder aan dat de gemeenten maar niet met een plan komen en een gemeentelijke herindeling toch echt bittere noodzaak is. De bestuurskracht van Wijdemeren, Weesp én  Gooi en de Vechtstreek als geheel is onvoldoende. De lokale partijen menen voldoende mogelijkheden te zien om tot een grotere bestuurskracht te komen. Peter Calis van Larens Behoud zegt hierover: "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan meerdere ambtelijke fusies, met behoud van zelfstandigheid voor de betrokken gemeentes."

De Gooise lokalen steunen daarnaast een brief aan inmiddels oud-formateur Edith Schippers van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Landgraaf en Haren. Zij zouden eveneens een herindeling 'in gerommeld' worden. Carien Bolger van Hart voor Blaricum: "De provincie doet maar; Er wordt niet meer geluisterd naar gemeentebesturen en inwoners. Dat moet nu ook maar eens gaan doorklinken in Den Haag."

De lokale partijen roepen inwoners op om de petitie massaal te ondertekenen, zodat daarmee een krachtig signaal afgegeven kan worden aan de provincie en de Tweede Kamer. "En mocht Noord-Holland niet willen luisteren, dan moeten we misschien maar eens met Utrecht gaan praten; het zou niet onlogisch zijn als 't Gooi door een grenscorrectie onder die provincie komt te vallen", zegt Gert Zagt van De Lokale Partij uit Wijdemeren. 

Uit de krant