De grote grijze afvalbakken worden door sommigen gemist, zeker nu de GAD nog maar één keer in de drie weken deze bak komt legen.
De grote grijze afvalbakken worden door sommigen gemist, zeker nu de GAD nog maar één keer in de drie weken deze bak komt legen. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw ophaalschema vuil zorgt voor beroering

Natuur en Milieu

HUIZEN - Het nieuwe ophaalschema voor vuil zorgt voor beroering. Bij inwoners en bij raadsleden. De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, GAD, zorgt in onze regio namens de gemeenten voor het ophalen van afval. Wat is het verhaal achter deze wijziging?

.Met de komst van een bak voor PMD - Plastic- Metalen verpakkingen en drinkpakken - en een kleinere grijze container, werd met ingang van 1 juli een nieuwe inzamelingskalender van toepassing. De grijze bak wordt nu nog maar 1 keer per 3 weken geleegd.

Fanatiek scheiden
“We waren in het verleden al vrij fanatiek met het scheiden van plastic en waren niet blij met een kleinere grijze bak. Tot nu toe werd om de week grijs geleegd en om de week groen", schrijft Sjef Zuure in een brief aan de gemeenteraad.

"In het nieuwe schema zie ik dat de kleinere grijze bak maar één keer in de DRIE weken wordt geleegd. 2 minpunten, kleinere bak en 50% minder vaak legen. Daarentegen worden de groene bakken zomer en winter 1x per week geleegd."

Vermagering dienstverlening
"Voor mijn gevoel meer dan overkill. Bij deze wil ik U dan ook verzoeken om het schema te heroverwegen." Hij verzoekt de gemeenteraad “deze vermagering van dienstverlening in de raad te bespreken”.

Dat gaat de gemeenteraad ook doen in september, maar de ChristenUnie stelde de laatste raadsvergadering al vragen. De partij wilde weten of het nieuwe ophaalschema wel in de verordening paste.

Onderzoek
Dat was het geval, aldus wethouder Gerrit Pas. Die gaf ook aan dat er een heel systeem en onderzoek achter het nieuwe ophaalschema zit.

Inger van Gelderen van de GAD legt desgevraagd uit wat het verhaal achter deze wijziging is. "In 2020 moeten wij de doelstelling behalen om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt."

Grondstoffen
"Wij noemen dat grondstoffen. Het restafval mag dan nog maar 25% van ons vuil uitmaken. Deze doelstelling is landelijk en is al in 2012 geformuleerd."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant