Op dinsdag verzorgen Simone en Rosi (achter staand) altijd een warme lunch-maaltijd in de fleurige en gezellige huiskamer.
Op dinsdag verzorgen Simone en Rosi (achter staand) altijd een warme lunch-maaltijd in de fleurige en gezellige huiskamer. Foto: Bob Awick

De Draaikom: iedereen kan meedoen en heeft een passie

Buurt / wijk

HUIZEN - De Draaikom ligt aan de gelijknamige straat op nummer 2. Het 'Huis van de Buurt' zoals het wordt genoemd, is gevestigd in een oud schoolgebouw.

Op het schoolplein is inmiddels ook een tuin verrezen, die officieel op Burendag op 23 september in gebruik wordt genomen. Het zit er al jaren, maar het wijkcentrum is pas echt gaan floreren toen het project 'Tijd voor Meedoen' er werd gestart.

Deelnemers
"Vrijwilligers bestaan bij ons niet", zegt Astrid Veerman, de initiatiefnemer van 'Tijd voor Meedoen'. "We noemen ze deelnemers. Niemand is hier, zonder dat hij hier wil zijn en doet iets waar zijn passie ligt."

Veronika is stylist en Floormanager bij De Draaikom en een van die deelnemers: "Het komt heel vaak voor dat mensen hier binnenkomen omdat ze koffie willen schenken achter de bar, maar iets heel anders gaan doen omdat na een gesprek blijkt dat hun passie heel ergens anders ligt. Dat ontdekken ze dan hier."

Kernwaarden
"We hebben een aantal kernwaarden hier. Deze zijn onder andere: passie, het idee dat iedereen iets kan doen en dat mensen het zelf kunnen. Wij zijn er om mensen te helpen hun passie te vinden en ze te ondersteunen iets met die passie te doen. Als ze dat willen", legt Astrid uit.

Na vier jaar, is er een 'Huis van de Buurt' ontstaan waar mensen naar toe komen die iets willen doen. Bijvoorbeeld een workshop geven, koken, administratie hulp te bieden, de pr te verzorgen, Nederlandse les te geven of heel iets anders.

Aanbod
"Wij kijken wat er nodig is om dat te realiseren, want in principe kan alles." Het wijkcentrum biedt dus niet jaarlijks een hele lijst activiteiten aan, omdat dit gebruikelijk is of omdat gedacht wordt dat inwoners dat willen, maar heeft een aanbod dat ontstaat bij de bewoners zelf.

Astrid: "Nu zijn er al meer dan 40 projecten waar we mee aan de slag zijn en 300 deelnemers die zich hier mee bezig houden. Inmiddels komen er zo'n duizend mensen per week over de drempel hier. En dat blijft groeien."

Bovenmaat
Het wijkcentrum is de wijk Bovenmaat waar het in ligt dan ook ver overstegen. "Het is voor iedereen in Huizen en zelfs mensen van buitenaf komen hierheen. Ik denk dat 50% uit de buurt komt, 40% uit de rest van Huizen en 10% van daarbuiten."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant