Een impressie van het gebouw.
Een impressie van het gebouw. Foto: Gemeente Huizen

Bewoners Amer naar rechter om nieuwbouw

Buurt / wijk

HUIZEN - Bewoners rondom de Amer 17 in Huizen stonden gisteren voor de bestuursrechter in Utrecht om de plannen die zorginstelling Philadelphia heeft om er een wooncomplex voor verstandelijk beperkten neer te zetten te veranderen.

De omwonenden verzetten zich tegen de hoogte van het nieuw te bouwen woningen. Er zullen drie woonlagen verrijzen waardoor een aantal omwonenden tegen een muur van 11 meter zullen aankijken en hun uitzicht wordt belemmerd.

Niet betrokken
De bewoners vinden dat ze totaal niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van het complex. Al vorig jaar wilden zij met de verantwoordelijk wethouder Verbeek in gesprek maar die verwees hen naar de informatieavonden die er zijn geweest.

Volgens hen zou het gebouw er al hebben gestaan als de gemeente beter naar de kritiek van de bewoners had geluisterd. De gemeente spreekt dat tegen: "We hebben de normale procedure van inspraak bewandeld."

Alternatief
"Op acht punten zijn de plannen gewijzigd op verzoek van omwonenden. Waardoor we rekening hebben gehouden met de zorgen van bewoners." Bewoners hebben een alternatief bedacht door het aantal parkeerplaatsen te verminderen.

Hierdoor ontstaat meer ruimte voor bebouwing op de grond. Op die wijze zou het gebouw verlaagd kunnen worden van drie naar twee woonlagen. "Dat kan makkelijk omdat bewoners zelf geen auto hebben", aldus een bewoner tegen de rechter.

Planschaderegeling
De gemeente zegt dat zij volgens de richtnormen het aantal parkeerplaatsen heeft berekend. De bewoners zijn ook bang dat hun woning minder waard wordt als het gebouw er staat. In de planschaderegeling hebben ze geen vertrouwen.

Wel willen bewoners nadrukkelijk benoemen dat hun kritiek niets met de nieuwe bewoners te maken heeft: "Ze zijn van harte welkom in onze wijk." De rechter doet op 28 oktober uitspraak.

Uit de krant