Het fietspad langs het Gooimeer gaat voorlopig nog geen energie opwekken.
Het fietspad langs het Gooimeer gaat voorlopig nog geen energie opwekken. Foto: Carin van den Berg

Geen energieopwekkend fietspad op Gooimeerdijk

Natuur en Milieu

HUIZEN Wethouder Gerrit Pas heeft de raadsleden laten weten dat er in de nabije toekomst helaas geen energieopwekkend fietspad komt op de Gooimeerdijk.

Het onderzoeken van de mogelijkheid van zo'n fietspad is een afspraak die in het collegeakkoord 2014-2018 is opgenomen.

TNO
"In het Milieuprogramma 2016-2020 is opgenomen dat er een QuickScan wordt gemaakt om de haalbaarheid te onderzoeken van een energieopwekkend fietspad op de Gooimeerdijk."

"Hiertoe zijn wij in gesprek gegaan met de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), die nauw betrokken is bij diverse pilots op dit gebied."

Kinderschoenen
"Duidelijk is geworden dat het realiseren van een energieopwekkend fietspad nog in de kinderschoenen staat. Er lopen enkele pilots, die meer inzicht moeten geven in de energieopwekking, het materiaalgebruik, de mate van onderhoud en dergelijke."

"Het product is nog niet gecommercialiseerd en op dit moment erg kostbaar in aanleg en onderhoud. Daarbij is er overdag (nog) geen bestemming om de opgewekte energie te consumeren en zal het moeten worden terug geleverd aan het net."

Afgezien
"Onlangs zijn onderhoudswerkzaamheden op het fietspad op de Gooimeerdijk uitgevoerd. Om bovengenoemde redenen is nu afgezien van de aanleg van een energieopwekkend fietspad(deel)."

"We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen om te bezien of deze toepassing in de toekomst op een andere locatie in Huizen kan worden gerealiseerd."

Uit de krant