Enkele bewoners bij de zonnepanelen tijdens de opening.
Enkele bewoners bij de zonnepanelen tijdens de opening. Foto: Bob Awick

Veelbelovend begin 136 zonnepanelen De Regentesse

Natuur en Milieu

HUIZEN - Het is nu nog te vroeg om antwoord te geven op de vraag wat de zonnepanelen op de parkeergarage van De Regentesse opleveren.

"Maar," zegt penningmeester Carel Dekker van de Vereniging van Eigenaren, "de eerste resultaten zijn veelbelovend. Ik verwacht een redelijke daling van de energiekosten."

Geld
Sinds twee maanden beschikken de bewoners van de vier woontorens (met in totaal 147 wooneenheden) over 136 zonnepanelen. Die kwamen tot stand toen duidelijk werd hoeveel geld de vereniging maandelijks kwijt is aan elektra.

Pakweg 25 procent van het totaal. Een eerste besparing was al het vervangen van de traditionele verlichting door led-lampen, maar er was nog veel winst te boeken.

Mogelijkheden
Daarom werd er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van zonnepanelen. De drie kooptorens (de vierde is huur) zelf bleken niet geschikt, het dak van de parkeergarage wel.

Doordat de panelen in de loop der jaren steeds sterker en kleiner zijn geworden, bleek het begin dit jaar mogelijk om 136 panelen te plaatsen. Daarmee begint de wijk een ware zonnepanelenbuurt te worden. Immers, op het dak van het gebouw ernaast, de school Huizermaat, liggen ruim 900 zonnepanelen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant