Volgens Ayna Siem zijn veel mensen tegenwoordig verslaafd aan 'het constante getuur op dat schermpje'.
Volgens Ayna Siem zijn veel mensen tegenwoordig verslaafd aan 'het constante getuur op dat schermpje'. Foto: Bastiaan Miché

Petitie tegen WiFi in publieke ruimtes

Politiek

HUIZEN - Niet iedereen in Huizen is blij met het voorstel van het CDA voor gratis WiFi in publieke ruimtes. De Huizense Ayna Siem kraakt de argumenten van de christendemocraten en stelt dat veel mensen al verslaafd zijn aan hun smartphone. Zij is een online petitie gestart.

Het CDA heeft het college opgeroepen snel een aanvraag te doen voor een Europese subsidie voor gratis wifi in openbare ruimtes. De argumenten: in 2016 had 6,6 procent van de bevolking geen toegang tot Internet en daarnaast is WiFi een basisbehoefte. "Men neemt aan dat iedereen internet wil. Is dat wel zo? Zouden er ook mensen zijn die bewust geen internet hoeven en zouden die daardoor vreselijk ongelukkig zijn", vraagt Siem zich hardop af.

Zij meent dat onder basisbehoeften wordt verstaan: zuurstof, voedsel, water, onderdak en kleding; datgene wat een mens nodig heeft om in leven te blijven. "Als internet voelt als een basisbehoefte, noemen we dat geen behoefte, maar een verslaving. Zoals een alcoholist niet kan 'leven' zonder alcohol en een roker niet kan zonder sigaretten. 

Vandaag de dag is het merendeel al verslaafd aan zijn/haar smartphone, vervolgt de Huizense. "Een goed gesprek is vervangen door het constante getuur op dat schermpje. Het aantal ongelukken neemt toe door het getuur op dat schermpje. Mensen staan een ongeluk of zelfmoord te filmen in plaats van hulp te bieden. Er worden minder hersenverbindingen aangemaakt, omdat je alles kunt opzoeken. Je hoeft niets meer te kunnen onthouden. De enige vereiste beweging is een veeg over het schermpje." 

En dan zijn er nog de gezondheidsrisico's. Zo verwijst Siem naar de Duitse wetenschapper Manfred Spitzer. Hij stelt op basis van diverse wetenschappelijke neurologisch onderzoeken dat langdurig gebruik van digitale media kan zorgen voor het verschrompelen van de hersenen en zo een vorm van 'digitale dementie' kan veroorzaken. En moeten we zo nodig méér WiFi?, aldus Siem.

Zij zou liever de focus zien gaan naar sociale contactmogelijkheden voor alle lagen van de bevolking. Voorbeelden die zij noemt, zijn uitgaansgelegenheden voor jong en oud, speciale digitale detox-middagen, bewust WiFi-vrije ruimtes of sportieve en milieubewuste initiatieven zoals zwerfafval opruimen.

De petitie is hier te vinden. Inmiddels is deze al door bijna honderd mensen ondertekend. 

Uit de krant