Afbeelding

Rechter: nieuwbouw zorginstelling aanvaardbaar

Politie

HUIZEN - De bestuursrechter in Utrecht heeft het beroep van de bewoners rondom de Amer 17 in Huizen ongegrond verklaard. De bewoners stonden in september voor de rechter omdat zij de plannen die zorginstelling Philidelphia heeft om een wooncomplex voor verstandelijk beperkten neer te zetten op de plek waar eerst de Regenboogschool stond, wilden aanpassen.

De omwonenden verzetten zich tegen de hoogte van het nieuw te bouwen woningen en hadden een alternatief bedacht door het aantal parkeerplaatsen te verminderen zodat er meer ruimte voor bebouwing op de grond ontstaat. Op die wijze zou het gebouw verlaagd kunnen worden van drie naar twee woonlagen.

De rechtbank acht de nieuwbouw aanvaardbaar vooral omdat de gemeente zorgvuldig alle mitsen en maren heeft overwogen. Het plan van de bewoners is daarentegen niet gelijkwaardig aan de plannen die Philidelphia op tafel heeft gelegd. Om die reden oordeelt de rechtbank in het voordeel van de gemeente.

Ook de andere bezwaren en eisen stelt de rechtbank de omwonenden in het ongelijk. Zo vindt ze dat de gemeente bewoners voldoende heeft geïnformeerd omdat ze twee info-avonden heeft georganiseerd en de gemeente op een aantal punten bewoners is tegemoetgekomen.

Ook is er geen sprake van onaanvaardbare geluidsoverlast en zal volgens de TNO-richtlijnen de bouw niet leiden tot onaanvaardbare vermindering van daglichttoetreding of schaduwwerking. Bovendien gaat de rechtbank mee in het standpunt van de gemeente dat door de bebouwing geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat van bewoners valt te verwachten.

De rechtbank schrijft in haar vonnis dat de gemeente een zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt waarbij voldoende rekening is gehouden met de belangen van omwonenden. En komt tot de slotsom dat de omgevingsvergunning in redelijkheid is afgegeven.

Uit de krant