Willem Meijerman met het boek. Achter hem enkele van de burgemeestersportretten.
Willem Meijerman met het boek. Achter hem enkele van de burgemeestersportretten. Foto: Bob Awick

Boek over 18 burgemeesters van Huizen gepresenteerd

Kunst & cultuur

HUIZEN Het boek 'De burgemeesters van Huizen 1813-2017' is woensdag gepresenteerd. Alle 18 burgemeesters tot nu toe zijn er in opgenomen.

Het werd geschreven door Willem Meijerman en uitgegeven door de Historische Kring Huizen. "Ik ben geïnspireerd door de portretten van de burgemeesters in de burgemeestersgalerij die ik ontdekte toen ik raadslid werd. Ik vroeg me altijd af wie die mensen zijn", aldus Meijerman.

Natuurlijke interesse
Al zolang hij zich kan herinneren heeft hij een 'soort natuurlijke interesse' in geschiedenis. "Ik heb economie gestudeerd en dertig jaar in het bankwezen gewerkt. Dat is dus iets heel anders, maar ik beoefen al heel lang geschiedenis."

"Ik heb onderzoek gedaan naar mijn eigen familie, naar andere families en ik zit ook in de redactie van een jaarboek over de geschiedenis van Oost-Gelderland. Noem me dus maar amateurhistoricus."

Nieuwsgierig
Toen hij raadslid werd en de burgemeestersgalerij ontdekte, werd hij nieuwsgierig naar de verhalen achter de mensen die op de portretten staan. Dat idee bleef lang hangen

 "In 2014 had ik nog zoiets van: leuk om te doen als de huidige burgemeester Fons Hertog in 2017 afscheid neemt. Dat was toen nog wel heel ver weg en er moest nog heel wat water door de Rijn voor het echt zou gebeuren."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant